RundveeMarktanalyse

Aardappelproducten worden duurder

Alom zijn de prijzen van voeders in beweging momenteel. Er is het nodige aan de hand op de markten voor voedergrondstoffen, die een grillig verloop kennen. Vooral soja is beduidend duurder geworden en trekt daardoor de eiwitrijke voeders mee. Vandaar de prijsverhoging van bierbostel die vorige week al werd gesignaleerd. Ook tarwegistconcentraat is vanwege de hoge soja- en raapprijzen en ook nog eens een beperkt aanbod in prijs gestegen.

Mede door het verhoogde niveau van de graanprijzen zijn de aardappelproducten veel gevraagd. Dat geldt in het bijzonder de snippers, aardappel stoomschillen en vloeibaar zetmeel. Een factor die mee speelt is het gegeven dat deze dagen veel maiskuilen naar voren worden gehaald en worden afgedekt met een aardappelproduct. Dat vergroot de voersnelheid in de zomer en beperkt verliezen.

De grote prijsverschillen in de laatste maanden in de aardappelsnippers en ook wel voeraardappelen zijn veroorzaakt door de aangeboden grote volumes van matige tot inferieure kwaliteit. Dat geldt vooral in het zuiden. Voor de melkveehouder geldt een reëel prijsniveau voor goede kwaliteit snippers van € 35 tot ca. € 42 per ton, nog iets verder oplopend bij levering in het hoge noorden.

Prognose: snippers duurder

Beheer
WP Admin