AkkerbouwMarktanalyse

Aardappelprijzen sterk in de plus

De aardappelmarkt blijft verrassen. Na de positieve noteringen op de verschillende binnenlandse en buitenlandse beurzen, was het de termijnmarkt van Hannover die het opgekomen optimisme voor even enigzins temperde. De aprilnotering steeg in het begin van week 2 nog naar het niveau van €10,50. Deze prijs hield echter moeilijk stand en ging eerst sterk onderuit, om uiteindelijk enigszins hortend en stotend toch weer rond €10,10 te eindigen.
Op de beurs Emmeloord schoot de prijs voor fritesgeschikte aardappelen, na een radiostilte van twee weken vanwege de feestdagen, met een plus van €1,13 in een keer door naar door €8,88. Ook de beurscommissie Goes noteerde voor dezelde frites een dikke plus van €1,00 en en kwam daarmee een laagste en hoogste notering van respectievelijk €8,25 en €9,75.
Bij onze zuiderburen was de grootste stijging voor PCA. Ten opzichte van de laatste notering van €6,50-€7,00, net voor de feestdagen, werd er nu met €9,40-€10,40 aanzienlijk beter betaald. Belgapom volgde met €10,00 in het optimisme.
Als reden wordt gewezen naar de extra vraag naar aardappelen door met name de Belgische fritesindustrie. Ook zijn er geluiden over contracten die door de industrie naar voren worden gehaald. Met een kleinere voorraad vrije aardappelen nog ter beschikking, is een verdere stijging van de prijs niet onmogelijk.
Vorig kalenderjaar zijn tot en met november 3 miljoen ton aardappelen tot consumptieproducten verwerkt. Dat is ruim 105.500 ton meer dan in dezelfde periode in 2007.

Prognose

Licht stijgend

Beheer
WP Admin