AkkerbouwMarktanalyse

Aardappelprijzen blijven onder druk

In de week dat het SPA-plan voor dit seizoen alsnog definitief van tafel ging, hielden de aardappelprijzen moeilijk stand. De meeste druk was er op de onderkant van de noteringen. Wrang, want juist daar wilden de SPA-initiatiefnemers wat aan gaan doen.
De grootste dalingen waren met -€0,25 voor Emmeloord, zowel voor frites als export. In Goes zakte exportgeschikt product met een min van €0,12 tot €7,25-€8,50. Ook op de handelsbeurs Rotterdam ging lichtgeel fritesgeschikt met een zelfde bedrag in de min en eindigde op €6,75-€9,00.
In België is de marktstemming rustig (PCA) tot prijshoudend (Belgapom). PCA noteerde voor fritesgeschikt Bintje €6,75-€7,25, een verlies van €0,25. Belgapom bleef onveranderd op €7. Bij onze zuiderburen worden wel al enkele kwaliteitsproblemen gemeld.
Op de laatste dag van de week hield VTA met €7-€8,75 alles ongewijzigd. Het totale aantal transacties was met 15 stuks bepaald rustig, waarbij voor de onderkant van de notering (€7) door de telers geen enkele handel werd gedaan.
De aardappelverwerkende industrie lijkt alle ontwikkelingen van de zijkant te bekijken. Er wordt niets tot zeer weinig bijgekocht. De export loopt anderzijds wel breed door, maar is zeker niet groot. Het aanbod is ruimer dan de vraag. De grote vraag vanuit Rusland, die normaal juist in deze periode van het jaar los zou moeten komen, ontbreekt nog steeds grotendeels. Engeland daarentegen lijkt meer in de markt te komen voor goedbakkend product, zoals Markies, Agria en ook Victoria.

Prognose

Stabiel

Beheer
WP Admin