AkkerbouwMarktanalyse

Aardappelprijs moeizaam prijshoudend

Zowel de aardappeltelers als de afnemers lijken de verdere ontwikkelingen op de aardappelmarkt in betrekkelijke rust af te wachten. Spectaculaire zaken worden er de laatste tijd niet gedaan. De verwachting is dat, met de maand december voor de deur, er tot de jaarwiseling, nauwelijks tot weinig beweging in de aardappelprijs zal komen. Toch zijn er hier en daar wel signalen over telers die voor de dagprijs hun schuren openen. Ook handelaren die eerder dit jaar met een hogere termijnnotering partijen hebben gekocht, willen met de lage notering van nu wel tot zaken komen.
Ondanks alle negatieve berichten, zijn de exportcijfers van consumptieaardappelen, oogst 2008, bepaald niet slecht te noemen. Tot en met oktober ligt de buitenlandse handel met 229.314 ton zelfs een kleine 14.000 ton voor op vorig jaar. In vergelijking met afgelopen vier jaar staat de export van 2008 fier aan kop. De actuele exportafzet is niet echt groot meer, maar loopt wel rustig door. Rusland blijkt wel regelmatig te informeren, maar onderneemt verder nog geen actie.
Voor de aardappelprijs geldt, in tegenstelling tot de export, een tegengestelde trend. De telersprijzen zakten deze week opnieuw verder weg. Variërend van min €0,12 (frites Emmeloord) tot min €0,25 (frites Goes). De verwachtingswaarde dat het verderop in het seizoen beter zal worden, is met een aprilnotering 2009 van €8 bepaald niet positief. De handelsnotering in Rotterdam voor gesorteerde aardappelen is nagenoeg gelijk met telersprijs voor veldgewas.

Prognose

Stabiel tot licht dalend

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin