AkkerbouwMarktanalyse

Aardappelnoteringen niet van de plaats

Alles overziend gebeurt er momenteel niet al teveel op de aardappelmarkt. Terwijl kopers zich lijken te oriënteren op nader te nemen stappen, nemen ook de boeren als verkopende partij een afwachtende houding aan. Zeker degenen met een fatsoenlijk ingeschuurd product hebben de tijd en wachten af. Ondanks de stabiele en vrijwel onveranderde marktprijzen, lijkt er op niet al te lange termijn toch iets meer muziek in de markt te zitten. Voor levering vóór Kerst worden er al gedane zaken voor een bedrag van €10,00 gemeld.
De telersprijzen van dit moment schommelen van €7,00 tot €8,50, waarbij de onderkant echt vast is. Alleen Goes noteerde aan de bovenkant een minnetje voor fritesgeschikt. Zelfs voor partijen die licht onder de norm scoren, lijkt €7,00 een haalbare prijs. De bandbreedte is momenteel niet al te groot, toch blijft in de sector de verwachting dat die range naar mate de tijd vordert zeker zal groeien. De bovenkant van de notering is momenteel voor Innovator en hele goede Agria’s. Net als hier, is bij onze zuiderburen ook sprake van gelijke noteringen en weinig verandering in de markt. Belgapom omschrijft de situatie met €7,00 als ‘rustig’, waarbij het aanbod groter is dan of gelijk aan de vraag. Ook PCA heeft het over een stabiele stemming met weinig vraag en aanbod.
Nadat ook handelsbeurs Rotterdam voor het eerst heeft genoteerd, heeft Eurex in Frankfurt de eerste cash settlement van 2009-2010 voor fritesaardappelen berekend op €7,60. Deze prijs is een gemiddelde van noteringen in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Prognose

Stabiel

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin