AkkerbouwMarktanalyse

Aardappelmarkt momenteel weermarkt

De zomerse temperaturen hebben de aardappelmarkt niet onberoerd gelaten. Dat geldt voor zowel de dagmarkt als de termijnmarkt.

Door stagnerende plantactiviteiten in vooral België, Frankrijk en Engeland, als gevolg van te veel regen en een voor aardappelen weinig groeizame temperatuur heeft de vroege oogst dit seizoen flink vertraging opgelopen. Dat scheelt groeidagen en straks ook opbrengst. Telers zagen daardoor een grotere overbruggingsperiode ontstaan tot het tijdstip dat de eerste vroege fritesgeschikte aardappelen van het land komen. Ze hadden wat minder haast om van hun oude voorraad af te komen. Er kwam ook al meer belangstelling bij inkopers om voor wat hogere prijzen de goede kwaliteit aardappelen vast te leggen voor levering eind juni, begin juli. De marktstemming is in Emmeloord minder vast gestemd dan in Goes. De Belgische verwerkende sector is duidelijk in de markt voor goed bakkende aardappelen en koopt gaandeweg meer in Nederland, vooral het zuiden.

Naarmate het weer opknapte, is het poten vlotter verlopen, maar het werd vorige week en tijdens Pinksteren wel erg warm. Het jonge gewas stond te stoven in de ruggen. Op de termijnmarkt hebben vlak voor en tijdens Pinksteren het weer en zeker ook de weersverwachting de prijs van het aprilcontract tot bijna €17,00 opgedreven. Vorig jaar trok de prijs door, richting €21,00. Voor zo’n hoog niveau zijn nu (nog) onvoldoende argumenten. Met wisselvallig weer op komst kalmeert de prijs voor de nieuwe oogst, de stemming is sterk afwachtend. Er is een brede prijsrange van €14,00 tot €17,50.

Prognose: prijshoudend.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin