AkkerbouwMarktanalyse

Aardappelmarkt in teken nieuwe oogst

De notering voor fritesgeschikte aardappelen van de telerbeurs Emmeloord is donderdag gezakt met €7,50 ten opzichte van de vorige week. De notering kwam uit op €13 tot €18 per 100 kg. Het is kenmerkend, de stemming is flauw.
Transacties zijn er minimaal. De verwerkende industrie koopt nauwelijks en lijkt aansluiting met de nieuwe oogst te hebben. Paniekaanbod van telers met nog beschikbare aardappelen drukt het prijsniveau.
Dan de nieuwe oogst. De prijs van het aprilcontract 2012 op de Eurex-aardappeltermijnmarkt in Frankfurt stond eind mei zeldzaam hoog. Dat was na een lange periode met droogte. De markt hield weinig vertrouwen in de ontwikkeling van het gewas. Toen daarna toch neerslag van betekenis kwam en de groeiomstandigheden verbeterden, is flink gehandeld. Vooral begin juni waren er voor het aprilcontract 2012 wel 400 tot 500 transacties per dag. De prijs daalde snel, vanwege veel aanbod van verliesnemers die van hun dure contract af wilden en van nieuwe verkopers die zich wel wilden indekken bij het nog relatief hoge niveau.
Volgens insiders zakte de prijs technisch gezien te ver. Het is immers nog vroeg in het seizoen.
Doordat het aanbod van verliesnemers is verwerkt, kan de termijnprijs weer herstellen.
Interessant is dat er voor het eerst sinds mei ook weer – zij het beperkt – transacties zijn geweest voor het contract november 2011, dat €2 in waarde steeg naar €12. Het wijst op voorzichtigheid bij marktpartijen met betrekking tot de stand van de gewassen.

Prognose: Stabilisatie.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin