AkkerbouwMarktanalyse

Aanvoer af land drukt aardappelprijs

De schaarse (Belgische) fritesaardappelnoteringen waar we het momenteel mee moeten doen, spreken boekdelen. PCA/Fiwap zette vorige week een regelrechte bodemprijs van €2,35 tot €2,83 voor vroege aardappelen neer, een niveau dat sinds 2004 niet meer voorkwam. Belgapom kwam afgelopen vrijdag met de eerste Bintje-notering van het seizoen, à €5,00, ook niet florissant voor de dag.
Dit prijsniveau is het resultaat van moeilijk plaatsbare grote aanvoer af land, voor een industrie die een maand terug al veel grondstof had geïmporteerd uit Duitsland en met de handrem erop produceerde. Met een grote hoofdoogst in het vooruitzicht, die qua groei ook nog voor ligt op schema, had opslag geen zin. Blijkens de eerste praktijkervaringen is die vrees voor nog meer overschot niet ongegrond geweest.
Telersvereniging VTA meldt na de eerste proefrooiing medio augustus een voorlopige opbrengst van 51 ton per ha. De planten hebben weliswaar 30 % minder knollen dan vorig jaar, maar dat zijn flinke jongens.
De betrokken telers, goed voor 40 % van het Nederlandse areaal consumptieaardappelen, melden wel slijt. Er is dus matige nagroei te verwachten. De nagroei was in de afgelopen vijf jaren 4 tot 15 ton per hectare. Dat laatste is dus een tegenwicht voor het pessimisme ten aanzien van een overvloed aan grondstof dit seizoen.
Andere overwegingen zijn het gegeven dat phytophthora een flink probleem dreigt te worden en het simpele feit dat de aardappelen de grond nog niet uit zijn. De termijnmarkt is er vooralsnog rustig onder.

Prognose: Stabilisatie.

Beheer
WP Admin