AlgemeenMarktanalyse

Aandeel Syngenta in de lift

De koers van het aandeel Syngenta zat de afgelopen dagen in de lift. Het aandeel staat op de hoogste stand sinds 25 augustus.

Wie instapte toen Monsanto een bod neerlegde op Syngenta, en nog niet was weggerend, staat nog altijd flink in de min. In mei tikte het aandeel net na de aankondiging van het bod en de afwijzende reactie van Syngenta 430 frank aan.

Mogelijk fusie met DuPont

De avances werden afgeslagen en zaadveredelaar en producent van gewasbeschermingsmiddelen wordt nu in verband gebracht met DuPont. Mededingingstechnisch is een dergelijke fusie alvast veel beter voor te stellen. DuPont is eigenaar van zaadveredelaar Pioneer en samen met Syngenta ontstaat in de zadenbusiness een serieuze concurrent voor Monsanto. Een samengaan zou de positie van Syngenta als wereldmarktleider in gewasbescherming versterken.

Minder investeringen dankzij druk op graanprijzen

Concurrent Monsanto stelde aandeelhouders de afgelopen week teleur met een winstwaarschuwing. Het bedrijf uit St. Louis gaat nu uit van een winst per aandeel die uitkomt tussen de $4,00 en $4,66. Vorige maand ging het bedrijf nog uit van $4,44 tot $5,01. Monsanto heeft, net als Syngenta, last van druk op de graanprijs, die maakt dat boeren minder investeren. Hierdoor houdt ook druk aan op de aandelen van trekkerbouwers Agco (MF, Fendt, Valtra) en John Deere.

Investeringen op lange termijn wel waarschijnlijk

Bedrijven als Monsanto en Syngenta worden door analisten nog wel aangeprezen als goede aandelen voor de langere termijn. Over de langere termijn groeit immers de vraag naar voedsel en dus zal de komende decennia steeds meer worden geïnvesteerd in de landbouw. Bij Monsanto hanteren nog 14 van de 25 professionele analisten die het aandeel volgen nog een koopadvies.

Aanhoudende malaise op markt bio-ethanol

Zowel Archer Daniels Midland (ADM) als Bunge staan onder druk door de aanhoudende malaise op de markt voor bio-ethanol en graan. Beide bedrijven hebben eerder teleurstellende kwartaalresultaten bekendgemaakt en bij ADM speelt de grote afhankelijkheid van de VS een rol. De waarde van de dollar veert omhoog en dat maakt Amerikaanse export van graan en soja relatief minder aantrekkelijk voor afnemers buiten de VS, bijvoorbeeld in Azië.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van Syngenta en andere bedrijven in de Beursindex op Boerderij Op Maat

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin