AkkerbouwMarktanalyse

Aanbod fritesgeschikt droogt verder op

De prijsnoteringen voor fritesaardappelen klimmen gestaag, nu de vroege nieuwe aardappelen nog op zich laten wachten. Weliswaar kent 2011 een ‘vroeg’ voorjaar, maar het uitblijven van voldoende regen heeft ook zijn weerslag op de groei, in negatieve zin. De beschikbaarheid van vrij verhandelbare aardappelen kan niet groot zijn, gezien de in volume al kleinere hoofdoogst dan die van 2009. Daar komt nog bij dat de verwerkers meer grondstof nodig hebben gehad om tot de benodigde kilo’s eindproduct te komen, omdat de kwaliteit van de oogst 2010 minder is.
In de periode vanaf juli tot en met april 2011 heeft de Nederlandse aardappelindustrie 3,5 procent ofwel 97.900 ton meer aardappelen verwerkt dan in de vergelijkbare periode van het seizoen ervoor. Dat leverde maar 0,6 procent (8.900 ton) meer voorgebakken frites en andere producten op.
De aardappelbalans (export minus de import) geeft over dezelfde periode een positief exportsaldo te zien van 104.500 ton. Dat is veel meer dan in de beide voorgaande seizoenen, hoofdzakelijk door de extreem gestegen export naar Rusland. Deze verzesvoudigde naar een totaal van bijna 256.000 ton in de al eerder genoemde periode vanaf juli 2010 tot en met april dit jaar.
Al met al is er tot en met april dus al ruim 200.000 ton van de hoofdoogst meer opgesoupeerd dan vorig jaar. Dat is een hoeveelheid die gelijk staat aan bijna drie weken grondstof voor de industrie.
De recente ontwikkelingen aan het prijzenfront maken nieuwsgierig naar de uitkomst van het overleg in de beurscommissie van de telersbeurs Goes, die vanmiddag met een nieuwe notering voor fritesgeschikte aardappelen komt. Dat wil zeggen, als er overeenstemming te behalen is, wat vorige week dinsdag niet lukte.

Prognose: prijs stijgt

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin