AkkerbouwMarktanalyse

27 euro nieuwe seizoenpiek termijnprijs aardappelen

Wisselvallig weer en VTA-cijfers zorgen voor een termijnprijs aardappelen van 27 euro, een nieuwe piek van het seizoen.

De goede stemming aan het einde van de vorige week werd op de aardappeltermijnmarkt makkelijk doorgezet aan het begin van de nieuwe week. Bij de opening op maandag werd meteen het 26 euro-niveau weer gehaald en gedurende de ochtend en middag steeg de termijnprijs geleidelijk door tot een hoogste seizoensnotering van 27 euro. In het laatste half uur van de handel zakte de markt toch nog 30 cent terug waardoor de laatste handel op €26,70 werd gedreven en het officiële slot van Eurex op €26,80 bepaald werd.

De goede stemming werd onder andere bepaald door de wisselvallige weersberichten en de cijfers van VTA die een inkrimp van 15-21 procent laten zien voor de Nederlandse aardappeloogst. Door een zeer lage nagroei wordt er een oogst verwacht van 49-53 ton per hectare, waar dit vorig jaar nog op 57 ton lag. Ook ten opzichte van het 10-jarig gemiddelde (55 ton per hectare) en het 5 jarig gemiddelde (56 ton per hectare) is de oogst duidelijk minder dit jaar.

Of er na de stijging van maandag direct weer een stap bij gedaan wordt staat te bezien. Het aanbod op 27 euro was vrij groot en op deze hoge prijsniveaus zal er weer wat nieuws de markt in moeten komen om nog een stap er bij te kunnen rechtvaardigen. De ondertoon van de markt blijft wel erg vast en zelfs bij een eventuele correctie lijkt de bodem voor de markt weer wat hoger te liggen dan vorige week.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin