AlgemeenAchtergrond

Markt moet verlichting geven

Niet ‘minne zaak’ tussen slachterijen maar tomeloze overproductie drukt de prijzen.

Het water staat een heel aantal varkenshouders al aan de lippen. Zeugenbedrijven worden her en der leeggereden, banken financieren niet verder. Op zich is dat niks nieuws, dat gebeurt aan het eind van elk prijsdal. LTO, NVV en hun Europese zusterorganisaties roepen ach en wee, zoeken naar verlichting, willen zelfs een vorm van quotering. Maar als puntje bij paaltje komt, moet die verlichting zoals elke keer weer uit de markt komen.

Ook is het niet nieuw dat boeren met een scheef oog naar de slachterijen kijken. De reacties op Boerderij.nl spreken boekdelen. Er wordt stevige taal gebruikt: ‘Minne zaak. Prijsafspraken met retail. Boer wordt uitgeknepen.’

Af en toe denk je: stoom afblazen is prima, maar denk eens nuchter na. Slachterijen zijn niet de moneymakers. De kleintjes stoppen echt niet uit weelde, de grote draaien break-even. Smithfield trekt zich terug uit Roemenië en Polen, maar niet omdat het daar zoveel verdiend heeft.

In China is de varkensprijs €2,30 per kilo, in Rusland zijn de prijzen ook torenhoog en de Brazilianen hebben goede rendementen. Hoe kan dat? China importeert dan wel fors meer vlees, maar nog steeds mondjesmaat. Krap aanbod, grote vraag, interne prijs hoog. Rusland heeft strenge invoerquota. Dat houdt de binnenlandse prijs op een voor de producent zeer aangenaam niveau. De Braziliaanse real is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en daardoor spotgoedkoop. Dat stuwt de export.

En Europa? Dat exporteert tegen de klippen op. In de eerste vijf maanden van dit jaar ging 1,2 miljoen ton varkensvlees naar derde landen, 30 procent meer dan in 2010. Russen en Chinezen betalen echter nooit de hoofdprijs. Die shoppen bij verschillende concerns.

Iedereen moet beseffen wat de echte oorzaak van het prijsdal is: tomeloze overproductie waarvan een deel op onbestemde bestemming eindigt. Zolang dat zo blijft, zal de prijs niet veel stijgen. Eerst het Europese overschot kleiner, dan volgt het betere rendement vanzelf.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin