AlgemeenAchtergrond

Makkelijk mesten nu centraal

Biggen zat bij Topigs en de vleeskwaliteit is goed. Maar hoe gaat het bij de mester?

Vraag varkenshouders wat ze denken bij ¬Topigs en direct is de reactie: veel biggen! Op de vraag ‘en de vleesvarkens dan?’ komt eerst een ‘ehm…’ en dan meestal een wat minder vleiende omschrijving. Dan gaat het niet over de slachtresultaten, daarmee zit het wel snor. Maar het gemak van mesten, daar hapert het nogal eens.

Keer op keer moest een nieuwe eindbeer uitkomst bieden. Dat begon al ten tijde van de abortus blauw-uitbraken in 1991. De stamboekers vielen toen gewoonweg door de mand. Reikhalzend werd destijds uitgekeken naar de komst van de Krusta. Gebruik van deze kruisingsberen zou een veel hardere big geven, die veel makkelijker te mesten zou zijn. Aan de vraag ernaar was niet te voldoen, dus aanvankelijk kwamen ook de mindere Krusta’s op de ki’s. Dat werkte uiteindelijk averechts: vermeerderaars gingen sperma van niet-Topigs-eindberen bestellen. Tijd voor weer wat nieuws, de Tempo’s deden hun intrede. Nu is de zuivere Piétrain in zwang, vooral afgedwongen door de vraag van de Duitse slachterijen. Maar wat er ook veranderde: makkelijk mesten en Topigs zijn nog steeds geen synoniem. Wat dat betreft hebben Hypor en de Deense genetica een veel betere naam.

Dat weet de Topigs-top ook wel. Het is dan ook niet vreemd dat er een beleidswisseling is geweest. En met nieuwe heren komen de nieuwe wetten. Het fokdoel bij de zeugenkant is niet langer ‘meer biggen’, maar ‘meer biggen spenen bij lagere uitval’. Daarnaast wordt aan de zeugenkant nadrukkelijker geselecteerd op bevleesdheid, voeropname en voederconversie. Een goede zaak. Het werd tijd dat wat anderen kunnen – makkelijke goede vleesvarkens produceren – bij Topigs ook centraal staat.

Voor wie al langer in dit wereldje rondloopt is het een aha-erlebnis. De overgenomen Fomeva, Dalland en Cofok (Dumeco Breeding) waren juist op dit vlak actief. Die kennis heeft Topigs echt nog wel in huis. De benodigde verbetering kon wel eens heel snel gaan.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin