AlgemeenAchtergrond

Makhteshim Agan pakt marktaandeel

De wereldmarkt voor gewasbeschermingsmiddelen groeit de laatste jaren als kool. Het Israëlische Makhteshim Agan is de grootste speler en kan zich qua omzet al meten met concerns als Bayer, BASF en Syngenta. Het bedrijf kent een agressieve groeistrategie.

’Off-patent’-spelers specialiseren zich in middelen op basis van een molecuul waarvan het patent is vervallen. Deze spelers groeien veel harder dan de innovatieve concerns die zich richten op het vinden van nieuwe moleculen.

Wereldwijd geldt Makhteshim Agan als de grootste off-patent-speler. Het is een Israëlisch concern met een omzet van circa 2,4 miljard Amerikaanse Dollar. Het Chinese bedrijf ChemChina wil een meerderheidsbelang (60 procent) in het bedrijf nemen, waarmee Makhteshim Agan het op vijf na grootste agrochemische bedrijf ter wereld wordt, zelfs vóór Dupont/Pioneer-Hibred.

Makhteshim Agan is in Nederland actief vanuit een kantoor in Leusden, vlakbij Amersfoort. Dit wordt commercieel geleid door Jaap de Bruijn en is ook verantwoordelijk voor de verkoop in de rest van de Benelux, Scandinavië en de Baltische staten. De totale omzet in het werkgebied bedroeg in 2010 53,7 miljoen euro. Het marktaandeel in Nederland ligt op ongeveer 5 procent.

De Bruijn verwacht dat de markt voor gewasbeschermingsmiddelen blijft groeien. ”De combinatie van chemie en natuur vraagt om zorgvuldigheid, maar het is een feit dat de landbouw middelen nodig heeft. De wereldbevolking groeit en mensen hebben meer behoefte aan vlees, en dus ook veevoer. Uitbreiding van areaal gaat al snel ten koste van natuur, dus moet de landbouw de opbrengst per hectare proberen verder te vergroten.”

Als bij de teelt van aardappelen geen middelen worden gebruikt, daalt de opbrengst per hectare met bijna 60 procent, aldus De Bruijn. Bij de teelt van mais en tarwe is de daling respectievelijk 53 en 32 procent. In de sojateelt 71 procent. ”Wij denken dat de overheden, alle kritiek op chemie ten spijt, begrijpen dat het nodig is.”

Voor Makhteshim Agan ziet de toekomst er volgens De Bruijn zonnig uit. Het aantal actieve patenten neemt af. In 1993 was volgens Makhteshim Agan nog 53 procent van de producten op de markt gebaseerd op gepatenteerde moleculen. Nu is dat nog 28 procent.

De ontwikkelende bedrijven werken volgens De Bruijn meestal een jaar of tien aan een nieuw molecuul. ”De patentperiode is in de meeste gevallen twintig jaar dus dan heeft men tien jaar de ruimte om het molecuul goed in de markt te zetten.”

Daarna blijven de ontwikkelaars doorgaans nog wel met het molecuul actief, maar de grote investeringen gaan doorgaans naar nieuwe producten, aldus De Bruijn. ”Het werkt als de wet van de remmende voorsprong. Wij starten later en investeren in de allernieuwste productie-technieken. Daardoor kunnen we veel goedkoper middelen op de markt brengen.”

Makhteshim Agan is echter zeker geen bloedzuiger. In elk Europees land moet het werken aan registraties en bovendien probeert het waarde toe te voegen door de vrijgekomen moleculen van het ene bedrijf te combineren met die van een ander bedrijf. Makhteshim Agan probeert bovendien zich te onderscheiden met een breed productenpakket en aanwezigheid in 120 landen. Europa is met een omzetdeel van 42 procent de belangrijkste regio.

”Makhteshim Agan werkt nu met 116 actieve stoffen. Ter vergelijk: Bayer en Syngenta werken met respectievelijk 101 en 81 actieve stoffen.” Bij Makhteshim Agan is de omzet verdeeld over herbiciden (48 procent), insecticiden (25 procent), fungiciden (19 procent) en non-agro (denk aan huis- & tuinmarkt, golfterreinen, 8 procent).

De patenten die tussen nu en 2020 vrijkomen vertegenwoordigen een marktwaarde van 9,3 miljard. Geen sinecure, aldus De Bruijn, die de omvang van de totale off-patentmarkt op circa 40 miljard euro schat. Een consolidatieslag kan dus niet uitblijven. ”Het is geen toeval dat het Japanse Sumitomo een belang neemt in Nufarm en Chinezen geld willen steken in Makhteshim Agan.”

Makhteshim Agan in nieuwe handen

Makhteshim Agan is voor 47 procent eigendom van investeringsvehikel Koor, en is via een beursnotering aan de Tel Aviv Stock Exchange voor 53 procent eigendom van diverse aandeelhouders. ChemChina wil alle beursaandelen van Makhteshim Agan overnemen. De chemiereus, goed voor 16 miljard dollar omzet, wil met de aankoop zijn marktgebied uitbreiden naar Europa, de Noord- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Voor Makhteshim Agan betekent de overname een stevige poot in Azië, het enige continent waar het Israëlische bedrijf nog zwak staat. ChemChina realiseert momenteel slechts 800 miljoen dollar omzet met gewasbeschermingsmiddelen. Het concern zal dus inclusief Azië vanuit Tel Aviv geleid gaan worden.

Beheer
WP Admin