AkkerbouwAchtergrond

Maisoogst in EU valt zwaar tegen

Brussel – De EU produceert dit jaar hooguit 57 miljoen ton korrelmais. Eind juli ging de Europese Commissie nog uit van 61,7 miljoen ton.

Dat meldt marktanalist Olaf Zinke van de Duitse site Agrarheute op basis van gegevens van het graanhandelsbedrijf Töpfer. “Er is weinig mais beschikbaar op de wereldmarkt. Dat de maisoogst ook in de EU tegen valt is slecht nieuws voor de veehouders.”

De productie valt zo’n 14 procent lager uit dan vorig jaar toen de EU een record hoeveelheid van 67,7 miljoen ton mais oogstte. De productiedaling is onverwacht want het areaal korrelmais in de EU groeide van 8,9 miljoen hectare vorig jaar naar 9,3 miljoen hectare dit jaar. Het maisareaal steeg vanwege de goede maisprijsen van het afgelopen seizoen. Bovendien hebben veel akkerbouwers mais gezaaid op uitgevroren tarweland.

De oorzaak van de forse productiedaling is droogte in Zuidoost-Europa, Roemenië, Hongarije en Italië, waardoor deze landen minder mais oogsten. Vooral Roemenië oogst minder. Daar is vorig jaar 10,4 miljoen ton mais geoogst tegen 5,2 miljoen ton dit jaar. In Hongarije zakt de productie van bijna 8 miljoen ton in 2011 naar 5,7 miljoen ton dit jaar. Bulgarije oogst met 1,7 miljoen ton 20 procent minder. In Italië zakt de maisproductie 12 procent naar 8,2 miljoen ton. Alleen Polen en Duitsland oogsten meer mais dan in 2011.

De EU verbruikt jaarlijks tussen 60 miljoen en 70 miljoen ton mais, exclusief de export. De EU moet meer mais importeren vanwege de tegenvallende productie.

Beheer
WP Admin