AlgemeenAchtergrond

Maak die grote stal nou mooi

Megastallen zijn omstreden. Een fraaie aanblik verkleint alvast de weerstand.

In Duitsland, in Nedersaksen, lopen boeren en burgers te hoop tegen de plannen voor een stal met 3.200 koeplaatsen en de mogelijkheid te verdubbelen naar 6.400. Dat is een melkveebedrijf dat 80 keer zo groot is als het gemiddelde Nederlandse.

Ruim 6.000 koeien op één bedrijf is voor onze begrippen veel, maar wie een beetje in de wereld rondkijkt, valt er ook weer niet ook steil van achterover. Er zijn in de VS ook bedrijven met 10.000 en 20.000 melkkoeien. Ondertussen heeft Nederland ook bedrijven met 500 koeien en meer en worden plannen gemaakt voor stallen met 900 en ook enkele duizenden koeien. Ook in de varkenssector zijn enorme bedrijven aan het ontstaan. Als je het aan de ondernemers in de sector overlaat, zijn locaties met zeg maar 20.000 vleesvarkens echt geen bovengrens.
Van deze aantallen schrikt de burger, dus bemoeit die zich ermee. Geen wonder ook dat staatssecretaris Bleker vindt dat gezinsbedrijven zich wél moeten kunnen blijven ontwikkelen, maar dat óók een bovengrens nodig is. Nederland is geen Polen, Rusland of Amerika, zegt Bleker.

Over wat mega is wordt al getwist; de vraag of mega nou slecht of juist goed is voor milieu, dierenwelzijn en volksgezondheid zorgt al helemaal voor een scheiding der geesten. Vooral volksgezondheid wint aan gewicht.

Maar waarmee boeren om te beginnen op korte termijn goodwill en dus draagvlak kunnen kweken, is met de inpassing van hun gebouwen in het landschap. Er staan in Nederland grote stallen die er in de ogen van boer én burger mooi uitzien en fraai zijn ingepast in het landschap. Daartegenover zijn er ook lelijke waarmee de buurt en passanten begrijpelijk niet blij zijn.

De rationele ondernemer en de vakman willen op dit punt nog wel eens een blinde vlek hebben. Laat ze daarom (landschaps)architecten inhuren, en op eigen initiatief verder gaan dan wat ze op dit punt minimaal moeten doen.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin