AlgemeenAchtergrond

‘Lukt het nu niet, dan nooit’

Overheid draagt maximaal €8,45 miljoen bij aan verzekeringspremie tegen weerschade.

Akkerbouwers kunnen zich vanaf seizoen 2010 verzekeren tegen alle weersafhankelijke schades bij extreme omstandigheden voor gewassen in het open veld. Aanbieder van deze verzekering is de Onderlinge Weerschade Verzekering, een initiatief van onder meer LTO en Achmea (Interpolis Agro en Hagelunie). „Als minstens 30 procent van de telers deelneemt, is het een succes’’, stelt voorzitter Aike Maarsingh. „Voor mij staat vast als het nu niet lukt, lukt het nooit meer.”

Waarom dit initiatief?
„Telers moeten zichzelf tegen weersinvloeden verzekeren nu de overheid duidelijk heeft aangegeven geen bijdrage meer te leveren bij calamiteiten. Overigens heeft dezelfde overheid wel aangekondigd dat zij, deels met EU-geld, ruim 60 procent van de premie tot een maximum van €8,45 miljoen wil vergoeden. Dit is nog nooit eerder gebeurd.”

Aquapol was de voorganger van deze verzekering. Die flopte. Wat is er nu anders?
„Bij deze verzekering zijn telers verzekerd tegen alle schade door extreem weer, dus niet alleen tegen waterschade of alleen hagel. Daarnaast garanderen wij dat telers geen naheffing hoeven te vergoeden. Tot slot bepalen we het eigen risico op perceelsniveau. Dat wordt berekend per perceel en niet meer over het gehele bedrijf.”

Waarom zullen telers zich nu wel verzekeren?
„De premie voor de regen- en droogteverzekering komt lager uit dan bij de oude waterschadeverzekering voor een bredere verzekering met betere voorwaarden. Daar komt de overheidssubsidie nog bovenop. Tevens weten telers zeker dat ze geen naheffing meer hoeven te betalen. Tot slot heeft de helft van de telers nu al een hagelverzekering. Voor hen is het een kleine stap om over te stappen.”

Is de maximaal €8,45 miljoen premiesubsidie voldoende?
„Ik schat dat dit voldoende is als de helft van de telers deelneemt. Mocht de subsidie onvoldoende zijn, dan is de verzekering een groot succes. Ik ga ervan uit dat de EU dan het bedrag zal verhogen.”

Kan iedereen zich verzekeren en zijn de premies voor iedere boer in elke regio gelijk?
„Elke boer met open teelten in Nederland kan deelnemen. De premies zijn overal gelijk. Alleen voor het hageldeel geldt een regioafhankelijke premie.”

Beheer
WP Admin