Foto: Henk Riswick RundveeOpinie

‘LTO-visie mest: gedurfd, maar ook realistisch?’

Per hectare grasland 300 kilo stikstof uit dierlijke mest. Daar moet het heen in de nieuwe visie op het mestbeleid van LTO Melkveehouderij. Mais kan toe met 170 kilo.

De visie biedt een oplossing voor een groot probleem voor melkveehouders van dit moment. Ze moeten hun mest deels afvoeren, terwijl hun grasland de stikstof en fosfaat die daar in zitten eigenlijk nodig heeft. Om die behoefte te dekken, moeten ze dan weer (stikstof)kunstmest aankopen.

Extra fosfaat voor de toppers in complex mestbeleid

Deze gewasderogatie zou een uitkomst zijn. Daar heeft LTO een punt. De kunst is om de handen ervoor op elkaar te krijgen. De belangrijke rol die de KringloopWijzer in dit verhaal toch weer krijgt, is daarbij een lastig punt. Het is een mooi managementinstrument, tenminste in de huidige vorm, maar niet gebouwd om als hoeksteen van mestbeleid te dienen.

Wie straks nog derogatie wil, moet daar veel meer voor doen dan nu. En er komt zelfs een derde categorie boeren bij; wie het heel goed doet, mag ook extra fosfaat gebruiken. Daarmee wordt het er niet eenvoudiger op. Aan de klachten over het te complexe mestbeleid komt deze visie dus niet tegemoet.

Wie niet van gedoe houdt, kan gewoon 170 kilo bemesten, zegt LTO-bestuurder Henk Schoonvelde daarover. Maar dat is nu ook al zo, niemand is verplicht om mee te doen aan de derogatie.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Beheer
WP Admin