AlgemeenAchtergrond

LTO-vakgroep bespreekt graanplan met andere landen

De LTO-vakgroep Akkerbouw gaat het plan voor een variabele bijmenging van graan voor de productie van biobrandstoffen bespreken met andere landen.

De Europese boerenorganisatie Copa Cogeca gaat de vakgroep hierbij ondersteunen. De LTO-vakgroep en Copa Cogeca hebben het graanplan besproken, zegt vakgroepvoorzitter Jaap Haanstra. “We gaan met boerenorganisaties uit Frankrijk, Engeland en Duitsland om de tafel zitten om het plan verder uit te werken. Copa Cogeca ondersteunt ons daarbij.”

In de EU moet vanaf 2020 alle brandstof voor de transportsector voor minimaal 10 procent uit hernieuwbare energie bestaan, zoals bioethanol. De variabele bijmengverplichting houdt in dat bij een groot aanbod van graan in de EU er verplicht meer graan wordt gebruikt voor de productie van biobrandstof. Bij een klein aanbod hoeft minder graan te worden gebruikt. Haanstra: “Onze volgende stap is om het plan in andere landen te bespreken. Uiteindelijk moet het leiden tot een politieke beslissing om de variabele bijmengverplichting in te voeren.”

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin