AlgemeenNieuws

LTO stapt uit ganzenconvenant Schiphol

Den Haag – LTO Nederland stapt uit het convenant Reduceren vogelaanvaringen Schiphol. Dat staat in een brief die LTO Noord-voorzitter Siem Jan Schenk naar de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma, heeft gestuurd.

Dat meldt Nieuwe Oogst. De belangenorganisatie wil pas weer aansluiten bij het convenant als er een akkoord is over vergoeding voor boeren rond de luchthaven.

Half april tekende LTO Nederland een overeenkomst samen met onder meer Schiphol en de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. De samenwerking moet leiden tot maatregelen die de kans op aanvaringen met vliegtuigen terugdringen. LTO stelde toen al als voorwaarde dat op 1 juli een akkoord moest zijn over vergoeding voor boeren.

In de overeenkomst staat dat boeren binnen een straal van 6 kilometer van Schiphol op vrijwillige basis na de graanoogst de stoppel en oogstresten binnen 48 uur onderwerken met mest. Zo wordt voorkomen dat ganzen erop af komen, schrijft Nieuwe Oogst.

Maar door de maatregel zijn na onderwerking vrijwel geen mogelijkheden meer om dierlijke mest te gebruiken voor een groenbemester.

Beheer
WP Admin