AlgemeenNieuws

LTO Noord verkleint organisatie

Zwolle – LTO Noord gaat op een andere manier werken en verkleint het aantal vaste medewerkers de komende drie jaar van 132 naar 86. Dat heeft directeur Roland Kip dinsdag bekendgemaakt aan leden, bestuur en medewerkers. LTO Noord wil in de toekomst nieuwe diensten ontwikkelen waarvoor agrariërs apart betalen.

Vanwege het teruglopende aantal agrariërs en dus inkomsten is besloten het bedrijfsmodel “toekomstbestendig, efficiënt en flexibel” te maken, aldus Kip in een verklaring. De vaste werknemers richten zich in de toekomst op de belangenbehartiging, verenigingszaken en nieuwsvoorziening.  De ontslagen vallen in de volle breedte van de organisatie, maar het meeste bij belangenbehartiging. 

Daarnaast wil LTO Noord met flexibele arbeidskrachten diensten ontwikkelen die door leden los betaald moeten worden, waarbij wordt gedacht aan zaken die de productschappen nu doen. Het kan zowel gaan om vraagstukken over duurzaamheid, techniek of studietrajecten, aldus hoofd marketing, communicatie en verenigingszaken Netty Wakker. “LTO Noord merkt dat hier vraag naar is en hoopt in 2015 de eerste diensten te lanceren.”

Volgens Wakker is er geen enkele reden aan te nemen dat LTO Noord minder goed belangen zal behartigen. “Het is grotendeels een organisatievraagstuk; met andere, beter bij deze tijd passende werkprocessen blijven we dezelfde kwaliteit leveren.” Ze benadrukt dat 11 van de 46 verdwijnende FTE via natuurlijk verloop verdwijnt en door de bijkomende diensten mogelijk een gelijk aantal flexibele krachten straks voor LTO Noord werkt. Harde keuzes waarbij dossier minder scherp gevolgd worden, sluit Wakker uit.

De verdere uitwerking van de plannen wordt door Wakker over enkele maanden verwacht. Eerder kondigde de zuidelijke boerenorganisatie ZLTO aan 60 arbeidsplaatsen weg te bezuinigen. ZLTO wil zich in de toekomst ook meer profileren met adviesdiensten.

Beheer
WP Admin