AlgemeenNieuws

LTO-bestuurder Huijbers vertrouwt op voldoende mestverwerking

Doetinchem – In 2015 staat er voldoende capaciteit aan ver- en bewerking van mest om te voorkomen dat de regering de veestapel inkrimpt.

Dat zegt LTO-bestuurder Hans Huijbers in een interview in Boerderij van a.s. dinsdag.

”Ik heb het vertrouwen dat mestbewerking in 2015 zo ver is gevorderd dat het mes niet in de veestapel hoeft”, zegt Huijbers, portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen in het bestuur van LTO Nederland en voorzitter van de ZLTO.

Hij ziet voldoende initiatieven om zich heen voor de opstart van bewerken van de dunne fractie van mest. Volgens hem wachten veel boeren niet af tot verplichte deelname aan verwerking van mest in de wet is vastgelegd. ”De meeste boeren hebben nu wel de overtuiging dat die verplichting er zit aan te komen”.

Hoewel hij het vinden van lokaties voor mestverwerking een enorm probleem noemt verwacht Huijbers dat gemeenten aan de vestiging zullen meewerken. Voor hen is het aantrekkelijk om groen gas en groene stroom af te nemen waarmee woonwijken van energie kunnen worden voorzien.

In tegenstelling tot de dunne fractie is de verwerking van de dikke fractie die overblijft na mestscheiding nog wel een probleem. Huijbers vertelt dat LTO met o.a. Vion, Forfarmers en Rabobank een consortium wil vormen voor een fabriek die 600.000 tot 1 miljoen ton dikke fractie kan verwerken tot een droog en exporteerbaar product. Omdat die fabriek de eerste jaren niet rendabel zal zijn wordt er naar dekking gezocht voor de aanloopverliezen. Een inmiddels aangestelde projectleider is op zoek naar een geschikte lokatie. Dat moet nabij een bedrijf zijn dat een grote hoeveelheid restwarmte produceert, waarmee het mestproduct kan worden gedroogd. Het kraken van de dikke fractie in fosfaat en organische stof is volgens de LTO-bestuurder nog toekomstmuziek.

Beheer
WP Admin