AkkerbouwAchtergrond

Low input-landbouw

De voedselcrisis waar de FAO voor waarschuwt, kan op veel manieren worden opgelost.

Uit het FAO-bericht blijkt dat stijgende prijzen niet automatisch betekent dat boeren in arme regio het beter krijgen. De armsten verbouwen slechts voor eigen gebruik en blijven voor essentiële behoeftes afhankelijk van externe markten.

Armoe in het armste binnenland is dus beter te bestrijden door low input-landbouw. Dat is kapitaalsextensieve landbouw die gebruik maakt van goedkope hulpmiddelen zoals bodemvruchtbaarheid en stikstof uit de lucht. Met deze biologisch aanpak is misschien nog veel winst te halen. Volgens een onderzoek van de universiteit van Michigan is daar zelfs de wereld mee te voeden.
Bovendien is door gebrekkige infrastructuur en te dure hulpmiddelen (kunstmest en bestrijdingsmiddelen) verdere ontwikkeling moeilijk.

Microkrediet

Vergroten van de regionale weerbaarheid. Ik zie zelf veel in grassroots projecten, die vanuit de basis plaatselijke kennis verspreiden en zo op eigen kracht de regio versterken.

De beste manier om daar vanuit Nederland iets aan te doen, is het afsluiten van een microkredietlening. Daarmee wordt geld geleend aan kleine bedrijven of coöperaties die zelf met een plan komen. Dit alles volgens het adagium van prins Claus: ‘Mensen worden niet ontwikkeld, ze ontwikkelen zichzelf’. Hij heeft dat overigens van filosoof Joseph ki Zerbo uit Bourkina Faso (het vroegere Opper-Volta): On n’est pas développé, on se développe.

Afschrijven

Een hardnekkig standpunt is dat Afrika gewoon niet wil deugen. Het beste, beweren sommigen, is om er niet te veel tijd en geld aan te spenderen. Laat ze eerst maar orde op zaken stellen. Volgens Jaap Haanstra van LTO is Afrika nu eenmaal een vat vol burgeroorlogen en moet om de voedselcrisis op te lossen ‘eerst een einde komen aan de binnenlandse verdeeldheid en conflicten’. Kijk, zo kennen we hem weer.

Maar volgens Afrika-watchers is niet de stammenstrijd, maar historisch gegroeide economische ongelijkheid de oorzaak van conflicten.
We moeten erkennen dat ook wij in Europa door zo’n fase zijn gegaan. Afrika om die reden afschrijven is onze eigen geschiedenis ontkennen. Pas door economische mogelijkheden voor iedereen ontstaat bereidheid tot samenwerking

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Beheer
WP Admin