VarkensOpinie

Lord Nuffield en zijn scholars

Nuffield-scholars zitten vaak op vooraanstaande posities in de agrarische sector.

In het kader van mijn Nuffield-scholarship bezocht ik de jaarlijkse startconferentie. Deze duurt een week en was dit jaar in Canberra, Australië. Daar kwamen 65 scholars bijeen uit Engeland, Ierland, Frankrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, de Verenigde Staten en Nederland. Ook waren er gasten uit Brazilië, India en China.

Scholars

Grondlegger van het Nuffield-scholarship is lord Nuffield. Hij was eigenaar van de Morris-autofabriek en van de Nuffield-trekkerfabrieken. Een deel van zijn verdiensten stopte hij in een fonds. Daarvan zijn ziekenhuizen gebouwd. Ook stichtte hij een fonds voor deelnemers aan een leerzaam reisprogramma, de scholars. Dat programma biedt deelnemende boeren de kans overal in de wereld de beste boerenbedrijven te bezoeken.

Blikveld verruimen

Na een aantal jaren gastdeelnemer te zijn geweest, is Nederland deze week officieel erkend als Nuffield-deelnemer. Het scholarschip is in Nederland tot nu toe niet bekend. Ik hoop dat daarin verandering komt. Want het scholarship is een prachtige gelegenheid voor boeren om hun blikveld te verruimen. Doe kennis op, gebruik deze in je eigen bedrijf en haal er winst uit. Of gebruik de kennis in toekomstige bestuurlijke functies.

Studieonderwerp

De scholars kiezen hun eigen studieonderwerp. In mijn geval is dat: ‘het verhogen van de toegevoegde waarde in de varkensvleesketen’. Om meer opbrengst te krijgen moet je waarde toevoegen. Al jarenlang is dit een heet hangijzer in de keten. Ik wil me daar de komende anderhalf jaar in verdiepen door vooral in het buitenland rond te kijken en met mensen te spreken, op zoek naar nieuwe inspiratie en ideeën. Ik wil ook bekijken welke organisatiemodellen achter speciale concepten zitten. Ik maak daarbij onder meer gebruik van het Nuffield-netwerk. De Nuffield-scholars zitten vaak op vooraanstaande posities in de agrarische sector en helpen scholars verder door ze te introduceren in hun netwerken en hun ervaringen te delen.

Inspirerend en motiverend

Terugkijkend op de conferentie moet ik constateren dat de scholars een grote familie zijn, inspirerend en motiverend. Ze voeren intensieve gesprekken over keerpunten in hun leven en agrarische vraagstukken. De wereldmarkt is verkend. De consumentenvraag besproken. Hoe voeden we de wereld? Welke verantwoordelijkheden hebben we?

Opvallend  was de aandacht voor bodem, water en de voedingswaarden van onze agrarische producten, naast de aandacht voor imago, opvolging en rentmeesterschap. We constateerden dat we veel meer gemeen hebben dan dat er verschillen zijn. Ik ben er zeker van dat deze scholars samen het verschil gaan maken in de toekomst van de agrarische sector.

Beheer
WP Admin