Veenweidegebied bij Natura 2000-gebied dichtbij de Nieuwkoopse Plassen. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

LNV ziet steun voor stikstofaanpak in UvA-onderzoek

De resultaten van het onderzoek van Universiteit van Amsterdam over de uitstoot en neerslag van ammoniak van melkveebedrijven ondersteunen de huidige stikstofaanpak. Dat zegt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met zoveel woorden.

Het Mesdag Zuivelfonds concludeert uit het onderzoek dat de piekbelastersaanpak van de overheid maar beperkt effect heeft op de stikstofneerslag in kwetsbare gebieden. Het ministerie stelt dat de piekbelastersaanpak is gericht op ongeveer 3.000 bedrijven die de meeste stikstofneerslag op overbelaste natuurgebieden veroorzaken.

Daarnaast is de aanpak gericht op het verminderen van de algemene stikstofdeken. Bij de piekbelastersaanpak gaat het om hoe groot de (berekende) belasting van een bedrijf op kwetsbare natuur is. Als een bedrijf zorgt voor meer dan 2.500 mol stikstofbelasting per jaar op kwetsbare natuur, dan komt een bedrijf in aanmerking voor de opkoopregeling voor piekbelasters.

Bevestiging uitgangspunten

Daarnaast hebben bedrijven ook de mogelijkheid de stikstofbelasting te verminderen door te extensiveren, om te schakelen, te verplaatsen en/of te innoveren. Het ministerie ziet in het UvA-onderzoek een bevestiging van de methodiek die het RIVM gebruikt. “Ons beleid is deels gebaseerd op rekenkundige basis van het RIVM. Die uitgangspunten worden met dit onderzoek bevestigd”, aldus het ministerie.

Het ministerie stelt dat het verminderen van de ammoniakuitstoot in het algemeen nodig blijft, ook al komt het merendeel van de stikstof op een grotere afstand dan 500 meter terecht.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Je kunt er altijd wel een draai aan geven naar je eigen gelijk LNV.
    Misschien is het beter om het ministerie te veranderen in ministerie van natuur, voor visserij en landbouw doen ze in ieder geval NIETS. Het word misschien wel tijd dat ambtenaren ook persoonlijk verantwoordelijk worden voor hun daden en zich niet verschuilen achter de organisatie.

  2. verduidelijking: bedrijf is volgens LNV piekbelaster als het cumulatief bijdraagt aan meer dan 2500 mol,
    In NH ongeveer 20 -23 piekbelasters. In Gelderland 1800. gekker kan het niet. Er is gewoon politieke keuze om Veluwe leeg te vegen.
    A . Hooijer

Beheer
WP Admin