AkkerbouwAchtergrond

LNV op de afscheidslijst

Gerda Verburg wil minister blijven van LNV. Maar blijft dat voortbestaan?

Zo, zo, Gerda Verburg zou graag na de nieuwe Kamerverkiezingen aanblijven als minister van LNV. Dat heeft zij vanochtend geantwoord op vragen van journalisten die een halfuurtje met haar spraken over de actuele politieke situatie. Wel een aardig gesprek, kan ik uit eigen waarneming vertellen. Zij benadrukte nog eens hoe onverantwoord en ernstig zij de val van het kabinet vond. Vooral omdat het internationaal aanzien van Nederland ‘een tik’ heeft gekregen. Zij vindt dat als (demissionair) minister van LNV terecht een belangrijk punt, want de Nederlandse land- en tuinbouw en voedselproductie zijn sterk internationaal georiënteerd.

Misschien minister van Vrom

In het tussenkabinetje dat nu de lopende zaken gaat afwikkelen, blijft Verburg uiteraard op haar post. We hebben er vanochtend over gespeculeerd dat ze er voor de komende tijd het ministerie van Vrom bij gaat nemen, in het geval geen nieuwe ministers worden aangetrokken. Maar dit gaat dus niet door, want inmiddels is bekend geworden dat staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat tijdelijk minister van Vrom wordt.

Kip met gouden eieren

Maar als Verburg na de verkiezingen opnieuw de bewindsvrouw op LNV wil blijven, moet dat departement er natuurlijk nog wel zijn. Daarover heeft minister-president Balkenende gisteravond in Nijmegen wel twijfel gezaaid. Hij zei dat er straks naar het aantal departementen gekeken moet worden. Het ministerie van LNV noemde hij niet concreet, maar dat departement staat iedere keer hoog op de afscheidslijst van ministeries. VVD en PvdA willen er al veel langer van af. Het CDA, althans volgens zijn schielijk herbenoemde politiek leider, dus schijnbaar ook.
Op dit moment zijn groepjes ambtenaren de ‘brede heroverweging’ aan het voorbereiden. Een mooi woord voor het bezuinigen van €35 miljard aan overheidsuitgaven. Een gigantisch bedrag, alleen haalbaar bij drastische snoeiarbeid, dus het afschaffen van ministeries. Voor LNV vrees ik dat daar straks ingrijpende voorstellen voor komen.
Minister Verburg zou daar zeer op tegen zijn, heeft ze vanochtend verklaard. Dat is het slachten van de kip met de gouden eieren.
Ik denk ook dat het voor de landbouw glad verkeerd is om het ministerie van LNV op te doeken. Maar ik vrees dat tussen de gouden eieren ook wel wat windeieren zitten. Als ik kijk naar hoe het departement loopt te klungelen met de perceelsregistratie en Natura 2000 dan mis ik bij dat departement langzamerhand de vakkennis en de affiniteit die het voortbestaan van een zelfstandig ministerie van Landbouw rechtvaardigen.

Beheer
WP Admin