AlgemeenAchtergrond

LNCN teleurgesteld over afwijzing steun voor peennotering

De Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) is teleurgesteld dat het Productschap Tuinbouw (PT) geen financiële steun geeft voor de peennotering.

De beursvereniging gaat overleggen met de beurscommissie in Goes over vervolgstappen. Beide beursorganisaties hadden een verzoek ingediend bij het PT voor een bijdrage van 7.025 euro om de vaststelling van de peennotering te professionaleren. Zo zouden de leden van de noteringscommissie voortaan een vergoeding krijgen voor hun werk. De sectorcommissie Groenten en Fruit van het PT wees het voorstel deze week af. De beursverenigingen moeten de notering zelf financieren, vindt het PT, bijvoorbeeld door geld te vragen voor inzage in de noteringen.

LNCN-voorzitter Jan Douma is teleurgesteld. “Het gaat maar om een luttel bedrag per hectare peen. Het Productschap Akkerbouw steekt juist wel geld in de professionalisering van de beursnoteringen voor aardappelen, graan en uien.”

Het argument dat de noteringen geld kunnen opbrengen strookt niet met de doelstelling van de beursvereniging, vindt Douma. “De beursverenigingen staan juist voor openbare prijsinformatie, zodat de hele keten weet wat de producten hebben opgebracht. Een betrouwbare notering is in het belang van de peentelers en alle daaraan gelieerde bedrijven. Er worden ook contracten afgesloten tussen telers en afnemers op basis van de peennotering. Bovendien is het in de praktijk helemaal niet mogelijk beursinformatie af te bakenen voor een beperkte groep.”

LNCN en Goes blijven voorlopig doorgaan met de peennotering, zegt Douma. “Maar voor de langere termijn is dat door het besluit van het PT onduidelijk.”

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin