AkkerbouwAchtergrond

LLTB wil Duitse damherten afschieten

Roermond – Boerenorganisatie LLTB heeft bij de provincie Limburg een vergunning aangevraagd voor het afschieten van damherten die vanuit Duitsland Nederland inkomen.

De aanvraag volgt op het illegaal vrijlaten van circa 70 damherten die leefden in het voormalige munitiedepot Brüggen-Bracht, over de grens bij Swalmen.

De provincie Limburg heeft voorlopig alleen de Incidentele Ontheffing Damhert verleend. Daarbij geldt dat de potentiële schutter eerst moet vaststellen of het gevonden hert tam is en dus verdoofd kan worden. Niet alleen de Limburgers, maar ook de Duitse boerenorganisatie Rheinischer Landwirtschaft Verband en de vereniging van boseigenaren zijn verontwaardigd over de actie. Duitse boeren ontdekten een zorgvuldig uitgeknipt gat in het hekwerk vlakbij de plaats waar damherten zich ’s ochtends verzamelen.

Duitse akkerbouwers hebben al enkele gevallen van vraatschade in maispercelen gemeld. De lokale overheid plaatst extra borden om verkeerongelukken te voorkomen. Minister Johannes Remmel van de deelstaat Nordrhein-Westfalen wil de komende jaren de populatie damherten in de regio met het geweer laten terugbrengen van 700 tot 100 en vervolgens de omheining om het depot verwijderen. Het depot wordt dan integraal onderdeel van een natuurgebied. Boeren, jagers en boseigenaren verzetten zich hiertegen. Zij vinden dat de omheining alleen mag worden weggehaald als alle damherten dood of verwijderd zijn.

Beheer
WP Admin