AlgemeenAchtergrond

Limburg-Noord: aanpak Q-koorts chaos

De veiligheidsregio Limburg-Noord verwijt de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) chaos en onduidelijkheid bij de bestrijding van Q-koorts.

Voorzitter en burgemeester van Venlo Hubert Bruls heeft dat vandaag in Den Bosch gezegd na bestuurlijk overleg met gemeenten, politie bestuurders van de provincie, vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw, de GGD’s en de Voedsel- en Warenautoriteit over de praktische uitvoering van de ruiming van drachtige geiten wegens de Q-koorts.

Als vertegenwoordiger van 21 Limburgse gemeenten noemde Bruls het ongekend dat de ministers vorige week maatregelen hebben aangekondigd waarvan was te voorzien dat ze deze week achterhaald zouden zijn. Het is volgens hem vervolgens schandalig dat de Tweede Kamer op woensdag informatie krijgt over aanvullende maatregelen en de burgemeesters die pas een dag later ontvangen. “We worden niet goed geïnformeerd. Onze GGD heeft meer vragen dan antwoorden”, zei Bruls desgevraagd tegen het ANP. De regio voelt zich tot dusver niet serieus genomen. “Terwijl ze ons hard nodig hebben.”

“Wíj gaan over de bestrijding van infectieziekten. We zijn in staat om deze crisis te controleren. We hebben dat bewezen in het geval van de grieppandemie. ”, zei Bruls. “Er zijn te veel overleggen. Ik wil de regie en die ga ik pakken ook”, dreigde hij.

De burgemeester wil bovendien van het ministerie van Landbouw duidelijkheid over de datum dat de ruiming ten einde is. Bruls zegt dat 15 januari eerst als deadline is genoemd, maar dat die datum onhaalbaar is. “We moeten snel schoon schip maken. Elke onduidelijkheid geeft onzekerheid voor omwonenden en boeren.”

In minder scherpe bewoordingen beaamde burgemeester Herman Klitsie van Oss de kritiek op de informatievoorziening. “Het is een ingewikkeld proces, maar ons is informatie toegezegd en ik heb daar vertrouwen in.”

Het ministerie van Landbouw organiseert vrijdag in vier getroffen regio’s bijeenkomsten met bestuurders over de ruiming van geiten. Ze worden bijgepraat over het plan van aanpak. Burgemeesters van gemeenten in Brabant en Limburg waren uitgenodigd op het provinciehuis in Den Bosch.

De operatie begint zaterdag met de identificatie en taxatie van drachtige geiten op drie van in totaal zestig besmette bedrijven. Op maandag worden de eerste geiten gedood en afgevoerd. Burgemeester worden individueel geïnformeerd als besmette bedrijven in hun gemeente worden geruimd.

Beheer
WP Admin