AkkerbouwAchtergrond

‘Liever een stabielere tarweprijs’

De tarweprijzen schommelen sterk. Coöperatie CZAV beperkt de risico’s, zegt Rien Fieman, hoofd van de afdeling Granen. “De tarweverkoop uit de pool loopt 16 maanden. Bovendien maken we met Cebeco Granen analyses om de markt zo goed mogelijk in te schatten.”

In week 10 noteerde het HPA voor EU-voertarwe 236 euro per ton. In de week er na zakte de prijs met 22 euro. De week er na steeg de prijs 14 euro en dinsdag kwam er nog eens 14 euro bij.

Komen dergelijke prijsschommelingen vaker voor?
“De tarweprijs schommelt altijd wat. Maar dit hebben we in jaren niet gezien, zelfs niet in seizoen 2007/2008. Toen was de prijs ook hoog. Die daalde, toen duidelijk werd dat in 2008 wereldwijd veel graan werd geoogst. Maar toen waren de prijsschommelingen niet zo sterk als je nu soms ziet.”

Wat is de oorzaak van de sterke prijsschommelingen?
“Het is moeilijk om daar goed grip op te krijgen. Het heeft te maken met de gebeurtenissen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Daar kwam de natuurramp in Japan nog overheen. Speculanten waren het vertrouwen in de graanmarkt kwijt. Toen de olieprijs opliep stapten ze over naar die markt. Op dergelijke momenten van onzekerheid stappen beleggers uit de graanmarkt om op tijd hun winst te nemen.”

Welke gevolgen heeft dit voor CZAV?
“Het is belangrijk dat je op de juiste momenten tarwe koopt of verkoopt. Als je dat niet doet kan dat veel geld kosten.”

Hoe beperkt CZAV deze risico’s?
“Ruim 85 procent van alle tarwe wordt verkocht via de pool. De verkoop uit de pool loopt zo’n zestien maanden. We zijn nu al bezig met de eerste verkopen van de oogst van dit jaar. Zo spreid je het risico. Daarnaast maken we met Cebeco Granen voortdurend analyses om de graanmarkt zo goed mogelijk in te schatten. Maar het blijft lastig om de risico’s van grote prijsschommelingen te beperken, al is dit als coöperatie gemakkelijker op te vangen dan als individuele teler.”

Wat zijn uw verwachtingen voor de poolprijs van dit seizoen?
“CZAV betaalde vorig seizoen een poolprijs van 115 euro per ton tarwe. Dit seizoen betaalden we een voorschot van 155 euro. De telers kunnen een nabetaling verwachten. Het is de taak van de coöperatie een zo hoog mogelijke prijs te halen. Maar de telers hebben het ook nodig. Wij zien liever een stabielere hogere graanprijs, zodat de sector beter kan voldoen aan de maatschappelijke wens om duurzaam te produceren.”

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin