Levensproductie stabiliseert op ruim 38.000 kilo melk per koe
De levensproductie van de Nederlandse melkkoe is minimaal gedaald. Deze daling betreft slechts 44 kilo melk per koe. De levensproductie ligt nu op 38.283 kilo melk. Dat meldt CRV in Arnhem.
Het is het eerste jaar sinds 2017 dat er weer een (lichte) daling is gezien in de levensproductie. In 2017 werd de levensproductie gedrukt door versnelde afvoer van koeien als gevolg van fosfaat.
Ondanks de minimale daling in het totaal aantal kilo’s melk is vanwege iets hoger eiwitgehalte de levensproductie in kilo’s vet en eiwit wel licht gestegen naar een niveau van 3.053 kilo. Ook het aantal koeien met een levensproductie van 100.000 kilo melk en 10.000 kilo vet en eiwit nam sterk toe. De vermelde cijfers zijn gemeten over boekjaar 2024 dat loopt van 1 september 2023 tot en met 31 augustus 2024.
29,7 kilo melk per dag
De levensproductie, die gemeten wordt per jaar van afvoer, is gerealiseerd in 2.238 levensdagen. Dat zijn er 17 minder dan vorig jaar. De gemiddelde melkproductie die daarbij hoort is 29,7 kilo melk per dag; een toename van 0,3 kilo melk per dag.
De hoogste levensproductie van afgevoerde koeien op bedrijfsniveau is gerealiseerd door familie Diepman-Boerkamp in Dalfsen. De 18 afgevoerde koeien waren negen jaar en een maand oud en gaven gemiddeld 88.737 kilo melk met 4,03% vet en 3,44% eiwit.
De gemiddelde productie van de melkkoeien, vastgesteld in de melkproductieregistratie (mpr) in Nederland stabiliseerde in het boekjaar 2023-’24 met 9.354 kilo melk met 4,45% vet en 3,59% eiwit. Het vetgehalte blijft daarmee gelijk terwijl het eiwitgehalten met 0,02% toeneemt. CRV ziet dat er in Nederland in het afgelopen boekjaar nog exact 11.500 gerangschikte mpr-bedrijven zijn. Dat zijn er 370 minder dan in het boekjaar 2022-’23. Het gemiddelde bedrijf melkt nu 114 koeien, dat is er slechts één meer dan in het vorige boekjaar.
LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL
Nieuwsbrief zuivelmarkt
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.