AlgemeenAchtergrond

Lege schappen door rampspoed in Japan

Misaki – Een Japanse consument in een supermarkt in Misaki ziet zich geplaatst voor een grotendeels leeg zuivelschap.

Lege schappen door rampspoed in Japan

Misaki – Een Japanse consument in een supermarkt in Misaki ziet zich geplaatst voor een grotendeels leeg zuivelschap. Op een groot roze en wit affiche staat vermeld dat dit is toe te schrijven aan de gevolgen van de tsunami en de reactorproblemen in Fukushima. Misaki is een stad in de provincie Chiba, zo’n 60 kilometer ten oosten van Tokio. De Japanse overheid probeert de angst bij consumenten voor radio-actief besmet voedsel te sussen. Toch is de verkoop van alle voedselproducten uit de ruime regio rondom Fukushima verboden.

Foto ANP

Zorgen over toekomst melkveebedrijf

Ichinoseki – Voor het melkvee van de familie Hirama, die op een boerderij aan de rand van Ichinoseki woont, gelden vooralsnog geen beperkingen in verband met de kernramp in Fikushima. De noordoostelijke provincie Iwate ligt vooralsnog op een relatief veilige afstand van de beschadigde kerncentrales. Beperkingen gelden voorlopig alleen voor producten afkomstig van boerderijen in de provincie van Fukushima en een nabijgelegen provincie. Toch maakt de familie Hirama zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de reactorbranden voor hun bedrijf en voor de Japanse melkveehouderij als geheel.

Foto ANP

Isumi City – Hideto Yajima inspecteert zijn biologische groente op zijn bedrijf in Isumi City, in de Japanse provincie Chiba. Isumi City ligt 60 kilometer ten oosten van Tokio. Yajima is een biologische teler, maar vreest voor de afzet van zijn product. In de provincie zijn groentemonsters gevonden waarin tot zes keer de maximale waarde van radio-activiteit werd overschreden. De Japanse overheid heeft de afzet in een aantal regio’s stilgelegd, waaronder Fukushima, Ibaraki en Gunma.

Foto ANP

Bezorgheid radio-activiteit ondanks teelt in kassen

Ichinoseki – Chiba Hiroko, spinazieteler in Ichinoseki in Noordoost Japan, is bezorgd over radio-activiteit in haar gewas, ondanks de teelt in kas. Na overschrijding van de norm voor radio-activiteit in spinazie en melk in de prefectuur Fukusima zijn maatregelen afgekondigd, maar gaat onderzoek naar besmetting door, ook in de prefectuur Iwate waar Hiroko spinazie teelt.

Foto ANP

Beheer
WP Admin