AlgemeenAchtergrond

Lege eierschappen in winkels

Supermarkten hebben moeite om aan eieren te komen.

Verschillende supermarkten zitten nu zonder eieren. Ook voor de kerst was dat het geval. Door een krap aanbod kregen niet alle leveranciers het voor elkaar om op tijd te leveren. Het aanbod van eieren is erg krap, vooral doordat Duitse kooipluimveehouders massaal omschakelen naar alternatieve systemen. De productie ligt daardoor deels stil. Toch is er nog geen algemeen tekort aan eieren, stelt voorzitter Arend Mijs van de Anevei, de branchevereniging voor eierhandel en pakstations.

“Het is heel eenvoudig, als je je niet genoeg indekt om in de drukke kerstperiode te kunnen leveren, kun je in de problemen komen. Blijkbaar hebben bepaalde bedrijven de vraag onderschat.” Daarnaast speelden de hoge prijzen een rol. De eierprijzen zijn afgelopen weken sterk gestegen en sommige handelaren die al langer geleden contracten hebben afgesloten komen in de problemen doordat de afgesproken verkoopprijs lager ligt dan de inkoopprijs.

Eierhandelaren delen die mening. “We zagen het aankomen”, stelt Leon Clemens uit Bergeijk. “Er kwam zoveel vraag uit Duitsland, je wist dat het fout moest gaan. Zelf hebben we alles geleverd, maar een aantal Nederlandse ketens zat inderdaad zonder eieren. In Duitsland schijnen winkels tijdelijk kooieieren in het schap gelegd te hebben. Zeker voor de kerst is dat heel triest.”

Ook eierhandel Van Zetten hoefde geen nee te verkopen. “Er is geen tekort, maar wel krapte. Wij hebben hard moeten werken om alles rond te zetten en als je dan geen strakke planning hebt lukt dat niet.”

Beheer
WP Admin