AlgemeenAchtergrond

Leenkosten boeren en tuinders mogelijk omhoog

De Europese Centrale Bank (ECB) zegt mogelijk komende maand de rente voor commerciële banken, voor het eerst in 23 maanden, te verhogen.

Exporteurs zien daardoor mogelijk een hogere wisselkoers van de euro tegemoet, terwijl boeren en tuinders de leenkosten kunnen zien stijgen. Zakenbanken Morgan Stanley en J.P. Morgan gaan ervan uit dat de rente volgende maand wordt verhoogd van 1 tot 1,75 procent.

De toenemende prijzen voor voedsel en energie zitten de ECB dwars. De ECB verwacht voor 2011 nu een gemiddelde inflatie van 2,3 procent, waar de bank zichzelf ten doel stelt deze te beperken tot 2 procent. De rente staat nu op 1 procent, het laagste niveau ooit. De ECB verlaagde de rente voor banken om de economie te stimuleren.

Het verhogen van de rente brengt risico’s met zich mee. De euro is nu reeds gestegen tot een waarde van 1,39 dollar. Een hoge waarde van de euro maakt producten uit de Eurozone voor afnemers daarbuiten duur. De snelst groeiende economie van de Eurozone is Duitsland, weet Rabobank, met name een economie die op export draait.

Voor Nederland wordt door de coöperatieve bank ook nog een gezonde groei van 1,5 procent verwacht en ook hier geldt de export als groeimotor. De Rabobank heeft na de opmerkingen van Trichet over een mogelijke renteverhoging de verwachting voor de eurokoers na drie maanden verhoogd tot 1,42 dollar.

Een hogere rente maakt bovendien de leenkosten voor commerciële banken hoger. Deze zullen dit vervolgens doorberekenen aan elkaar, wat zijn weerslag vindt in de Euribor. De 3 maanden Euribor is reeds opgelopen tot 1,1 procent. Het betreft overigens nog altijd zeer lage renteniveaus. Commerciële banken hebben de lagere leenkosten voor henzelf bij de ECB nooit volledig doorberekend aan hun klanten om buffers op te bouwen.

Het inflatiespook waar Trichet voor vreest is reëel. Hoewel het economisch herstel nog broos lijkt, liggen olie-en voedselprijzen op hoge niveaus. Voor olie wordt nu in Londen 116 dollar per vat betaald.

De maisprijs tikte deze week in Chicago ook het hoogste niveau aan in tweeënhalf jaar. De suikerprijs ligt volgens de voedselprijsindex van de FAO 16 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, terwijl de internationale zuivelprijs sinds november 2007 niet zo hoog was als nu.

Beheer
WP Admin