AkkerbouwOpinie

Lat mag wel wat hoger

Het is goed de grondslag van teelten te kennen en te toetsen, maar voor stappen vooruit is soms meer nodig.

CZAV organiseerde vorige week een cichoreiteeltinformatieavond bij een teler in Stampersgat in West-Brabant. Gezeten op strobalen werden de meeste cichoreitelers bijgepraat. In de uitnodiging stond dat ‘we op deze avond met u de cichoreiteelt in de volle breedte willen bespreken’.

Nou, dat was niks te veel beloofd. Alles kwam voorbij, het lostrekken van de vorige stoppel, hoe de wortels na de oogst aan de hoop moeten liggen en alles daartussenin.

Het was een ontluisterende ervaring daar in Stampersgat; op de eerdere in de Zeeuwse plaatsen Philipine en Poortvliet zal het niet veel anders zijn geweest. Telers luisterden ademloos naar wat toch eigenlijk het abc van de akkerbouw moet zijn: goed ploegwerk is de basis, geen diepe onder water staande sporen onderploegen, een zaaibed voor goed rooiwerk moet vlak zijn, niet te vroeg en ook niet te laat zaaien en piepklein cichoreizaad niet 3 centimeter diep in de grond wegstoppen. En ga zo maar door.

Zonder een spoor van protest hoorden de boeren het aan, net zoals ze dat vorig jaar vermoedelijk ook deden. Helemaal verbazend is het als je weet dat al die boeren bij het sluiten van het teeltcontract deze informatie ook al op papier kregen.

Volgens de organisatie is het toch nodig. Er schijnen namelijk nog steeds cichoreitelers te zijn die hun zaadjes 3 centimeter diep (laten) zaaien en dan verbaasd zijn dat ze zo slecht opkomen.

Dat zal zo zijn, maar is het dan misschien een idee het gezelschap meteen te splitsen in een groep beginners en hardnekkigen en een groep gevorderden. Was dat in Stampersgat het geval geweest, dan had de tweede groep stappen voorwaarts kunnen zetten.

Op het gebied van bijvoorbeeld vermindering van chemische onkruidbestrijding door tot op de millimeter nauwkeurig schoffelen met gps was daar bij die boeren veel te leren geweest. Het onderwerp kwam nu slechts zijdelings aan de orde.

Beheer
WP Admin