AlgemeenNieuws

Landbouwministerie VS onder vuur wegens intrekking leningen

Washington – De Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack krijgt zware kritiek vanwege de bezuinigingen die hij heeft doorgevoerd op de overheidsleningen, die boeren kunnen afsluiten om marktrisico’s voor hun geoogste gewassen af te dekken.

Veertien senatoren van zowel Democratische als Republikeinse huize hebben in een brief aan de minister hun zorg kenbaar gemaakt. Vilsack heeft eind september bekendgemaakt dat de zogenoemde Marketing Assistance Loans (MALs) met 5,1 procent zal worden teruggebracht en dat de leningen later worden verstrekt, vanwege de invoering van nieuwe software.

De maatregel doorkruist de oogst van een groot aantal boeren en landbouwbedrijven, die er op rekenden van de lening gebruik te kunnen maken. Volgens de veertien senatoren zijn agrarisch ondernemers nu aangewezen op andere leningen, die duurder zijn dan de voorziening van het landbouwministerie.

Bovendien zijn er ondernemers die nu niet kunnen voldoen aan de verplichtingen tegenover gewone banken, als gevolg van de maatregel van de minister, aldus de senatoren. De politici vragen zich af of het ministerie wel rekening gehouden heeft met de economische impact van de maatregel en of het niet voor de hand had gelegen om de aanpassingen van de software eerder door te voeren, zodat er in elk geval geen vertraging zou zijn in de verstrekking van de leningen. De maatregel is op 1 oktober van kracht geworden voor de leningen die vanaf dat moment worden afgesloten.

Beheer
WP Admin