AlgemeenNieuws

Landbouw groeimotor DuPont

Wilmington – De landbouwdivisie is de groeimotor van chemiereus DuPont. De divisie die onder meer gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed maakt, boekte het afgelopen kwartaal een omzet van 3,6 miljard dollar (2,7 miljard euro), 7 procent meer dan een jaar geleden. Andere grote divisies boekten een fors verlies en het bedrijf overweegt de divisie voor hoogwaardige chemicaliën zelfs te verkopen.

De landbouwdivisie profiteerde van 6 procent hogere prijzen en voerde het verkoopvolume met 1 procent op. De onderneming zag de brutowinst 1 procent dalen omdat de productiekosten voor zaaigoed sneller stegen dan de verkopen. DuPont, een bedrijf uit de Amerikaanse staat Delaware, is eigenaar van veredelaar Pioneer Hi-Bred. Het verkoopvolume insecticiden en fungiciden is volgens DuPont toegenomen.

De voedings- en gezondheidsdivisie van DuPont zag de omzet licht krimpen tot 865 miljoen dollar (656 miljoen euro). Onder de divisie valt Danisco, een Deense producent van voedingsingrediënten dat in 2011 door DuPont is gekocht voor 7,2 miljard dollar. De winst daalde doordat uit de veevoersector en bio-ethanolsector minder vraag was naar enzymen. De divisie “Industrial Biosciences” maakt zelf onder meer biobrandstoffen en premixen voor vee, en noteert een stabiele omzet van 304 miljoen dollar (230 miljoen euro).

De divisie “performance chemicals” wordt mogelijk verkocht. Het onderdeel is onder meer bekend van de verfgrondstof titaniumdioxide. De opbrengst zou kunnen worden gebruikt voor onderdelen die minder afhankelijk zijn van het economische tij. Eerder verkocht de onderneming om dezelfde reden de divisie die autoverfstoffen maakt.

Beheer
WP Admin