AkkerbouwOpinie

Landbouw-app komt op

Apps zijn binnenkort niet meer weg te denken in de dagelijkse akkerbouwpraktijk.

De woorden ‘ploegvoor’ en ‘knolzetting’ zijn typisch akkerbouwjargon. Dat jargon wordt binnenkort verrijkt met de nu nog onbekende woorden teeltregistratie-app en cloud. Een cloud (wolk) is het nieuwe woord voor server.

Een app (spreek uit als èp) is een applicatie – programma – die draait op een smartphone, zoals een iPhone of Samsung Galaxy. Waar een mobiele telefoon in eerste instantie vooral bedoeld is om mee te bellen en te sms’en, zijn smartphones en tablets met behulp van apps uit te breiden tot multifunctionele communicatie-apparatuur.

Apple introduceerde de app in 2008. Weinig later volgden ook andere fabrikanten. Inmiddels zijn wereldwijd al zo’n 650.000 apps verkrijgbaar met diverse functies, zoals spelletjes, buienradar.nl en internetbankieren.

Sinds kort duiken de eerste landbouw-apps op. Zo heeft Teejet een spuitdop-app ontwikkeld die voor elke toepassing de geschikte Teejet-spuitdop adviseert en heeft Bayer CropScience een herbicide-app, insecticide-app en Sencor-app ontwikkeld. De herbicide- en insecticide-apps adviseren welke plaag het best met welk Bayer-middel gespoten kunnen worden, de Sencor-app welke aardappelrassen wel en niet gevoelig zijn voor het herbicide Sencor.

Leuk, maar vrij beperkt. Eindelijk komen voor de akkerbouw ook serieuzere apps te koop. Het bedrijf AppsForFarming heeft een teeltregistratie-app en een phytophthora-adviserings-app. Agrovision introduceert op de ATH-beurs zijn teeltregistratie-app voor Crop en Comwaes. Voordeel van een app op een smartphone ten opzichte van op de pocket-pc is dat ingevoerde gegevens niet meer verloren gaan als de accu leeg is. De gegevens worden realtime opgeslagen in een cloud, dus op een server.

Gezien de snelle acceptatie van de mobiele teeltregistratie van de pocket-pc en de rappe opmars van smartphones bij akkerbouwers, zullen teeltregistratie-app en cloud snel gemeengoed zijn.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin