AlgemeenAchtergrond

Lactalis lijkt niet te stuiten

Parijs – Het Franse zuivelconcern Lactalis lijkt niet te stuiten in zijn wereldwijde ambities. Na een reeks grote overnames in vele landen komt Lactalis nu onverwacht met het bericht dat het de Italiaanse collega Parmelat toch helemaal wil inlijven. Daarmee zou in één klap het grootste zuivelbedrijf ter wereld ontstaan met een gezamenlijke omzet van 14 miljard euro, ruim meer dan de bijna 11 miljard van Nestlé en de ruim 9,7 miljard euro die Danone in zijn omzet aan de zuivel toerekent.

Lactalis had via een reeks deals met financieringsbedrijven al ruim 29 procent van Parmalat in handen gekregen maar liet tot nu toe steeds weten dat het daarbij zou blijven. Nu de Italiaanse bezwaren tegen de overname echter steeds toenemen – en maandag zelfs ter sprake kwamen tijdens een topoverleg van premier Berlusconi en president Sarkozy – besloot Lactalis toch door te stomen en de dreigende concurrentie van een reeks Italiaanse banken voor te zijn. Het Franse familiebedrijf is daarbij bereid 3,4 miljard voor de nog uitstaande aandelen Parmalat neer te tellen.
Daarmee beslissen niet de regering of de banken in Rome maar de aandeelhouders van Parmalat of de overname doorgaat of niet.

Uiteraard kunnen de Italianen nog heel wat roet in het eten gooien, maar Lactalis laat zich over het algemeen niet gauw uit het veld slaan. Een eerste gevaar is dat een Italiaans bankenconsortium een hogere prijs gaat bieden maar daar kan het rijke Lactalis altijd nog overheen gaan. Het grootste risico lijkt meer te kunnen komen van de concurrentiediensten omdat de Fransen ook al de Italiaanse kaasbedrijven Galbani en Locatelli in handen hebben.

Voor het Franse familiebedrijf, dat pas sinds 1999 werkt onder de naam Lactalis en in eigen land wordt aangeduid als één van de meest besloten ondernemingen die er bestaat, zou een overname van Parmalat niet meer dan een volgende stap zijn. Want Lactalis is eigenlijk al sinds eind jaren 80 voortdurend op overnamepad. Overal werden zuivel- en vooral kaasbedrijven opgekocht, zoals McLleland en recent Rachel’s in Groot-Brittannië, een drietal kaasfabrieken in Kazachstan, kaasbedrijven in de VS, een zuivelcoop in Polen, een onophoudelijke reeks kleinere kaasboeren in Frankrijk zelf en het zuivelbedrijf 3A in Spanje. In dat laatste land werd vorig jaar ook een grote slag geslagen met de inlijving van het verse melkbedrijf Puleva. Opvallend genoeg zegt Lactalis nu dat het dat bedrijf en haar melkactiviteiten in Frankrijk zelf zou willen onderbrengen bij Parmalat.

Maar de overname van Parmalat kan ook gezien worden als zoete wraak. Lactalis is de laatste maanden twee keer hardhandig buiten de boot gehouden, eerst bij de overname van de noodlijdende kaasfabriek Entremont en vervolgens rond de aankoop van het yoghurtdrankje Yoplait. In beide gevallen liet Lactalis nadrukkelijk weten belangstelling te hebben maar hielden de andere Franse betrokkenen – vooral de supercoop Sodiaal – die toenadering van zich af. Volgens Franse bronnen speelt daarbij een rol dat Lactalis eigenlijk geen vriendjes heeft in hogere kringen, iets wat in Frankrijk vaak een doorslaande rol kan spelen. Wat dat betreft zal het interessant zijn om te zien of president Sarkozy dit keer het kaasbedrijf wel wil steunen in haar Italiaanse ambities.

Beheer
WP Admin