AlgemeenAchtergrond

Laatste ronde voor klimaattop Kopenhagen

De laatste onderhandelingsronde van de Verenigde Naties voor de wereldklimaattop in Kopenhagen is vandaag in Barcelona begonnen.

Regeringsvertegenwoordigers uit de hele wereld buigen zich in de Spaanse stad nog eens vijf dagen lang over alle ontwerpen voor het geplande klimaatakkoord dat in december in de Deense hoofdstad moet worden gesloten.

Voor het begin van de top hingen activisten van de milieuorganisatie Greenpeace een spandoek van 600 vierkante meter op de Sagrada Familia, de door Antoni Gaudí ontworpen kerk in Barcelona. Met de actie riep Greenpeace op tot het nemen van maatregelen tegen de klimaatverandering.

De kans op een doorbraak op de top in Kopenhagen wordt als klein ingeschat. Na twee jaar onderhandelingen zijn er nog steeds veel strijdpunten. VN-klimaatbaas Yvo de Boer liet eerder al weten dat hij er rekening mee houdt dat de onderhandelingen in de Deense hoofdstad eindigen in een reeks besluiten zonder rechtsgeldigheid. Ook de Deense premier liet zich vorige week al somber uit over de klimaattop. De top in Kopenhagen moet zorgen voor een volwaardige opvolger van het Kyoto-protocol over de vermindering van broeikasgassen, dat in 2012 afloopt.

Beheer
WP Admin