AkkerbouwAchtergrond

Laat het schudden!

Wat is de overeenkomst tussen mooie strakke samba-billen, buikdanseres-buik en een kersenboom die toe is aan de oogst?

Een raadseltje op z’n tijd moet kunnen. Wat is de overeenkomst tussen mooi strakke samba-billen, een buikdanseres-buik en een kersenboom? Als je ze laat schudden zijn ze op hun mooist! Overigens had ik in eerste instantie in plaats van de buikdanseres-buik de ’blubber-buik’ (een synoniem voor een horecaspoiler) opgeschreven, maar die vond ik toch wat minder passen in dit raadseltje. Tuurlijk, allemaal geouwehoer om niets, maar ik zag laatst op de toilet bij mijn ouders in Nederland een spreukenkalender hangen. Daarop stond: ’Humor is een geneesmiddel zonder vervaldatum’. En zo is het maar net!

Snel begonnen met kersenpluk

Okay, de schuddende kersenboom. Woensdag 24 juni zijn we dan eindelijk de pluk van de Debreceni gestart. Door overmatige regenval hadden we vier dagen pluk gemist en waren we dus genoodzaakt om beetje gas te geven. Onverwacht kwam er een goed aanbod om handgeplukte Debrecenis te leveren. Voor 24, 25 en 26 juni was de prijs 140 forint (huf) plus btw (in totaal €0,64 per kilo), voor 27 en 28 juni was het 120 forint plus btw. Dus hebben we snel plukploegen ingehuurd. In totaal waren er circa 80 plukkers.

Coöperatie ’verkracht’ met schandalige prijs eigen beginselen

Zaterdag 27 juni zijn we gestart met de schudder. Deze bomen waren zeven dagen geleden gespoten en moesten nu worden geplukt, anders vallen de kersen er vanzelf af. De planning is om elke dag 2 hectare te schudden. Deze industrie-kers hebben we twee dagen achtereen afgezet naar de coöperatie in Kecskemét, waarvan we ook lid van zijn. Op zondagavond hebben we besloten om daarmee te stoppen. Want hier werden de beginselen van een coöperatie ’verkracht’: de prijs was met 47 huf + btw (al met al € 0,21 per kg) gewoon schandalig slecht, daar trokken ze ook nog 4,1 procent vanaf als ’compensatie’ van de kosten van de coöperatie, én voor de kistjes trokken ze 1 kilo per stuk af terwijl die kistjes maar 0,7 kilo wogen. En als je daarvan dan iets zegt, krijg je als antwoord: „Als het je niet bevalt, dan lever je toch ergens anders.” Dan gaan bij mij alle haren overeind. Vanaf maandag leveren we aan een handelaar die 52 forint + btw betaalt. Dat kan dus ook.

Subsidie voor schudmachine: leuk mazzeltje

De nieuwe schudmachine, HROT uit Tsjechië, heeft ons positief verrast. De aanschafprijs was met €18.000 stukken lager dan die van kwaliteitsmachines als de Lipco (zeg maar de Mercedes onder de schudders) of een Schauman, een schudder die in de communistentijd populair werd en die nog steeds veel wordt gebruikt. De schudder was in mei/juni gekocht, en nu blijkt dat we een mazzeltje hebben. Want de machinesubsidie is weer opengesteld, en alle aankopen vanaf 1 januari 2009 mogen worden aangemeld. Een leuk mazzeltje!

Foto’s: Ronald Scholten

Beheer
WP Admin