AkkerbouwOpinie

Laat de persen maar draaien!

Zou u ook niet zo’n handige geldpers willen hebben? Zo één waarmee de Europese Bank dag in dag uit euro’s bijperst. Maar ‘Dromen zijn bedrog’, zong Marco Borsato al eens, dus verdien ik mijn geld met het persen van lavendel.

In een eerdere weblog schreef ik al over de Royal Blue, een prachtige lavendelsoort met een diepe paarsblauwe kleur. Nu is het de beurt aan de Lavandula Grosso, een kruising bekend om zijn hoge olieopbrengst. Nu zou ik liever in de achtertuin een oliebron hebben die dagelijks liters zwart goud omhoog pompt, maar dat geluk heb ik niet. Ik moet het doen met de olie van de lavendel.

Dit is het eerste jaar dat we werken met lavendel, dus alles is nieuw. Dat geeft af en toe verrassingen. Zo zijn beide lavendelsoorten zeer vroeg (17 juni). Het bedrijf waar we de lavendel laten persen, meldt zelfs dat we de eerste zijn. Gelukkig wil de lavendelperser wel wat productiecapaciteit vrijmaken voor onze lavendelplanten.

Vroege oogst

Omdat de oogst van de lavendel onverwacht vroeg is, schakel ik de hulp in van de schudploegen die momenteel in de kersen werken. Simpel gesteld: duw 25 mensen iets wat lijkt op een snoeischaar of grasknipper in de hand, en knippen maar! Na een paar uur hard werken, is de 0,5 hectare al geknipt. Het zijn nog maar eerstejaars planten, de opbrengst is dus beperkt. Direct na de oogst breng ik de lavendelstengels naar de perserij. Wachten kan absoluut niet, want de olie bevat vluchtige componenten. Dat betekent dus zo vers mogelijk persen. Het busje zit vol met lavendel: veel volume, geen gewicht. Precies het omgekeerde van mezelf: geen volume, veel gewicht.

Olie en water

In de fabriek wordt de lavendel in een vat gedaan en met toevoeging van stoom gedistilleerd. Er ontstaat een mengsel van olie en water. De olie komt bovendrijven. Deze wordt apart afgetapt. Het is zuivere lavendelolie. Het resterende water wordt gefilterd met een 1 micron-zeef en daarna afgetapt. Ook dit lavendelwater is zeer goed te gebruiken voor onder meer gebruik in bad of strijkijzer. De zuivere olieopbrengst is 3 liter (halve hectare), het lavendelwater is 100 liter.

Alles in eigen beheer

Mijn vrouw Letti wil de pure olie gebruiken voor het maken van een eigen productlijn: zeep, douchegels en shampoos. De andere lavendelsoort, Royal Blue, gebruikt ze voor geurzakjes. Alles wordt gemaakt in eigen regie. Want daar zijn we inmiddels goed van doordrongen: houd de hele schakel, van productie tot en met verkoop, in eigen beheer. Dat doen we nu met de Happy Lavendel en dat doen we ook met de Happy Pigs. Er is geen marktpartij meer die nog één euro van ons als producent afsnoept. We doen het kleinschaliger, maar wel helemaal zelf.

Een prettige en geruststellende gedachte. Niet meer zeuren dat de handel en de supermarkt je het leven moeilijk maken, maar zelf stappen zetten. Want het zijn de boeren zelf die verantwoordelijk zijn voor overproductie. Of schrijf ik nu iets achterlijks?

Beheer
WP Admin