AlgemeenOpinie

Laagpathogene vogelgriep in Friesland

In Friesland zijn vorige week twee legpluimveebedrijven vrijwillig geruimd in verband met een besmetting met laagpathogene vogelgriep H6N1.

De besmetting met het griepvirus kwam aan het licht via de standaard monitoring op vogelgriep, die de Gezondheidsdienst voor Dieren uitvoert. De dieren vertoonden toen nog geen klinische verschijnselen. Nadat de eierproductie van de dieren begon te dalen heeft de betreffende pluimveehouder toch besloten de dieren vrijwillig te laten ruimen, om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit is op woensdag 28 juli gebeurd.

Bij controle van tien kilometer rondom het eerste bedrijf zijn zes andere pluimveebedrijven gecontroleerd. Hierbij bleek op een ander bedrijf ook H6N1 te zijn, de andere vijf bedrijven zijn vrij van het virus. Het tweede bedrijf is op vrijdag geruimd. Het gaat in beide gevallen om legpluimvee met vrije uitloop.

De ruimingen zijn nu pas bekend geworden. Het Productschap voor Pluimveevlees en Eieren (PPE) heeft het niet eerder gemeld omdat het geen meldingsplichtige ziekte is. Dat geldt alleen voor vogelgriep van de typen H5 en H7, omdat deze ook hoogpathogeen kunnen zijn. H6 vormt geen risico voor humane besmettingen. “Bovendien willen we de zaak niet opblazen, waardoor het in het buitenland gevolgen kan hebben voor de export van Nederlandse pluimveeproducten”, zegt een woordvoerder van PPE. “De sector zelf wordt via de monitoring zelf op de hoogte gebracht. Het is bij de dieren een gewone griep.”

Het gaat om twee scharrellegbedrijven, met 17.000 en 40.000 dieren.

Beheer
WP Admin