AlgemeenNieuws

Kwart miljard boetes voor Frans/Duits meelkartel

Parijs – De Franse kartelwaakhond heeft een groot aantal meelfabrikanten, waaronder enkele Duitse, een boete van in totaal bijna 250 miljoen euro opgelegd wegens illegale afspraken rond verpakte meel.

Zeven Franse coöperatie krijgen een boete van in totaal 146,9 miljoen euro voor het afgrendelen en onderling verdelen van de Franse markt, terwijl dertien bedrijven – deels dezelfde – ruim 95,5 miljoen moeten ophoesten voor Frans-Duitse afspraken.

De mededingingsautoriteit Autorité de la concurrence vindt dat de bedrijven afspraken hebben gemaakt om de onderlinge invoer van meel tussen Frankrijk en Duitsland te beperken. Daarnaast zijn binnen de Franse markt afspraken gemaakt over de prijzen, het beperken van de productie en het verdelen van de klanten van de meel die verkocht wordt in de grote en kleinere supermarkten en de discountzaken.

De grootste boete, bijna 66 miljoen bij elkaar, is voor Axiane Meunière, één van de grootste meelbedrijven van het land. Verder is er bijna 29 miljoen boete voor Grands Moulins de Strasbourg.

Ook andere Franse en Duitse coöperaties krijgen boetes die in de tientallen miljoenen euro’s lopen. Volgens de overkoepelende organisatie Coop de France zijn de betrokken bedrijven kapitaalkrachtig genoeg om de extra last zelf te kunnen dragen en zijn er geen financiële gevolgen voor de aangesloten boeren.

Coop de France heeft, samen met de betrokken coöperaties, wel forse kritiek op de ’buiten proportionele hoogte van de boetes’.

Beheer
WP Admin