AkkerbouwAchtergrond

Kwakzalverij in de akkerbouw?

Telers worden gebombardeerd met stoffen en middeltjes die de bodem moeten verbeteren of de kwaliteit verhogen. Jammer alleen dat de bewijzen achterblijven bij de gladde reclamepraatjes.

Microphos Mo Zn, ZeoFarm Fert, Physiostart en PRP Sol. Een paar namen van jonge meststoffen en middelen die de bodemstructuur moeten verbeteren, de opbrengst of kwaliteit verhogen of waarmee de kunstmestgift omlaag zou kunnen. En natuurlijk vaak puur natuur. Ondertussen komen er meer en meer van deze commerciële middeltjes op de markt, terwijl het voor telers steeds lastiger is om overzicht te houden. Laat staan om voldoende kennis te hebben van de werking van de supermiddeltjes.

Mooie plaatjes en prachtige beloften

Daar komt bij dat de productintroductie met steeds minder onafhankelijke en harde informatie gepaard lijkt te gaan. Een demoveldje met verbazingwekkende meeropbrengst hier, een stijgend grafiekje daar en voor de liefhebber nog een foto van het wonderbaarlijke effect op de plant, en klaar is kees. En het grappige is dat sommige middelen ook voor alle toepassingen en gewassen geschikt lijken te zijn. De verpakking vermeldt nog net niet: ‘voor stimulering van de haargroei, de kalende plek op het achterhoofd rustig inmasseren en het middel twee uur in laten trekken’…

Teler wil bewijzen, geen gladde verkooppraatjes

Maar akkerbouwers zijn niet achterlijk. Ze willen keiharde, onafhankelijke cijfers zien en geen Tell Sell-achtige presentaties. Het aanhalen van zogenaamd onafhankelijke adviseurs die zich verre houden van cijfers en kiezen voor het vertellen van miraculeuze persoonlijke ervaringen is leuk, maar hopelijk niet de drijfveer tot aanschaf van een product.

Apothekerskast

Want wat er nog bij komt: ook voor advies over deze middelen zijn akkerbouwers grotendeels afhankelijk van de leverancier. En die heeft vaak een heel gamma van deze ‘exclusieve’ producten in de kast liggen. Want bijzonder zijn de producten, als je de marketeers mag geloven. ‘Nee meneer, hier zit geen gewone kalk in: deze komt uit zeealgen. Dat werkt veel beter door de bijzondere sporenelementen.’ Maar welke dat zijn, mag Joost weten.
En wanneer eenmaal een middel is toegepast en het gewas toont een gebrek, komt dat dan door dat middel of door de bodem? Misschien kan hier weer een ander middeltje helpen. Zo heeft de akkerbouwer op den duur een complete apothekerskast nodig om alle kwaaltjes aan te pakken.

Nog veel te winnen bij basisbemesting

Zitten akkerbouwers hier op te wachten? Ik kan het me niet voorstellen. Volgens mij is bij de toepassing van de basisbemesting nog veel te winnen, bijvoorbeeld door meer plaatsspecifieke toepassing. Of ligt de toekomst toch bij de additieve meststoffen, micro-organismen en sporenelementen die de grond in gedrukt moeten worden? Ik ben benieuwd naar de mening van de akkerbouwer. Ook wat betreft de ervaringen met snelle verkopers en gladde productintroducties.

Beheer
WP Admin