AlgemeenAchtergrond

Kritiek op GGD-onderzoek naar Nieuw Gemengd Bedrijf

De SP-fractie in de gemeente Horst aan de Maas en de vereniging Behoud de Parel hebben bezwaar geuit tegen het GGD-onderzoek naar het Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst.

De GGD maakte vorige week bekend dat dit bedrijf, met onder andere 33.000 varkens en 1,2 miljoen kippen, geen gevaar voor de volksgezondheid is.

De SP heeft de gemeenteraad verzocht om een interpellatiedebat. Fractievoorzitter Michael van Rengs heeft er moeite mee dat de gemeenteraad niet bij het onderzoek is betrokken, terwijl het College van B&W wel op de hoogte was. Daarnaast plaatst hij vraagtekens bij de inhoud van het onderzoek. “Wat is de reden dat de GGD slechts onderzoek heeft gedaan naar fijnstof en geur en dat er niet gekeken is naar influenza, MRSA, lawaai en de effecten van verkeer?”

Dezelfde bezwaren komen vanuit actiegroep Behoud de Parel. Andere kritiekpunten van beide kanten zijn dat er niet naar de gezondheid van werknemers is gekeken en dat andere plannen in de omgeving niet in het onderzoek zijn betrokken. Behoud de Parel noemt het onderzoek daarom tendentieus, onvolledig en op onderdelen onjuist.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin