AlgemeenAchtergrond

Kritiek AVA geen reden om verdoving biggen te herzien

De kritiek van de Europese anesthetische organisatie AVA op de verdoving van Nederlandse biggen voor castratie is geen reden om de methode te herzien.

Dat stelt de stuurgroep voor verdoofd castreren, Beren Onderweg, waarin verschillende partijen uit de varkensvleesketen deelnemen. “AVA komt niet met informatie en geeft geen nieuwe inzichten op grond waarvan Nederland de methode van CO2 verdoving zou moeten herzien”, stelt de stuurgroep. De verdovingsmethode is volgens Beren Onderweg op wetenschappelijk onderzoek gefundeerd, waarbij ook de onderzoeken die AVA aanhaalt gebruikt zijn.

AVA stelde eerder deze week dat CO2 verdoving niet goed voor het welzijn is, onder andere omdat napijn niet voorkomen wordt. Opmerkelijk, vind de stuurgroep. “Verdoving geeft in principe nooit een napijnstilling. Het al of niet geven van een pijnstiller staat los van de verdovingskwestie.” De stuurgroep stelt er nog altijd naar te streven castratie vóór 2015 uit te bannen, maar achter de huidige verdovingsmethode te staan. “Alle verdovingsmethoden hebben voor- en nadelen. We vinden het toch belangrijk om stappen te maken.”

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin