AlgemeenAchtergrond

Kredietwaardigheid VS en Eurozone blijft in geding

De euro is op weekbasis bijna gelijk gebleven. Een teken van kracht is dat niet. De zorgen over financiële stabiliteit in de Eurozone zijn niet weggenomen, maar worden op de valutamarkt gecompenseerd door onzekerheid over verlaging van het kredietwaardigheidsoordeel van de VS.

De financiële instabiliteit raakt een gebied dat voor de Nederlandse agribusiness van belang is.
Een euro is nu $ 1,43 waard, wat een fractie minder is dan een week geleden. Ook ten opzichte van het Britse pond en de Russische roebel verloor de euro terrein. Een zwakkere euro kan een stimulans zijn voor de export, maar de onderliggende problematiek kan tot weinig vreugde stemmen.

Een nieuw reddingspakket voor Griekenland heeft niet kunnen voorkomen dat de markt onzeker blijft over de stabiliteit van Spanje en Italië, economieën die te groot zijn om te kunnen worden gered. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft Spanje op een lijst met landen gezet waarvan het wil onderzoeken of een verlaging van haar kredietwaardigheidsoordeel noodzakelijk is.

De financiële storm blijft ook Italië tarten. De rentepercentages op Italiaanse staatsobligaties, zeg maar geld dat Italië moet lenen om de begroting sluitend te krijgen, blijven hoog. De rentes komen dichtbij niveaus die het voor Italië steeds lastiger maken te investeren in economische groei en de schuldenberg geleidelijk af te bouwen.

De Nederlandse agribusiness exporteerde volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2010 voor bijna 4 miljard euro naar Griekenland, Spanje en Italië. Andersom kwam voor 2,1 miljard euro aan voeding en levende dieren naar Nederland uit de drie landen. De economische stabiliteit van de landen is dus relevant.

In de VS wordt een akkoord tussen de Democraten en Republikeinen afgerond. De Republikeinen willen het wettelijke schuldplafond alleen ophogen als scherp wordt gesneden in de uitgaven van de staat. De Democraten en president Obama willen echter minder scherp snijden in de uitgaven en de belasting voor met name grote bedrijven en mensen met hogere inkomens verhogen.

Bijna niemand twijfelt aan het tot stand komen van een deal net voor de deadline van 2 augustus. Het vertrouwen van markten is echter wel aangetast. Blijkbaar zijn Amerikaanse politici niet in staat de begroting op orde te krijgen (in 2010 gaf de VS 60 procent meer geld uit dan het binnenkreeg). De betalingsverplichting, bijvoorbeeld rente op leningen van China, is bovendien inzet gebleken van een ordinair partijpolitiek spel.

De Euribor-rente met 3 maanden looptijd is op weekbasis door de financiële onzekerheid een fractie gedaald tot 1,61 procent. De voortdurend stijgende lijn van de rente lijkt doorbroken. De rente, vaak een referentie bij leningen van bedrijven, loopt volgens banken op termijn nog wel op, maar wekelijkse schommelingen zijn de nieuwe realiteit.

De rente zal blijven oplopen, aldus analisten, omdat de Europese Centrale Bank van plan is meer rente te vragen van commerciële banken. Die geven de hogere leenkosten eerst door aan elkaar en uiteindelijk aan de consument.

Beheer
WP Admin