AlgemeenAchtergrond

Kredietcrisis bedreigt aidsbestrijding Afrika

De kredietcrisis heeft een negatief effect op de aidsbestrijding in Afrika.

Dat stelt de organisatie Stop Aids Now in een rapport na een rondgang langs aidsprojecten en -organisaties in enkele Afrikaanse landen, waaronder Kenia en Oeganda. Volgens de organisatie wordt ze overspoeld door noodkreten van partnerorganisaties in de landen zelf.

Er is minder geld beschikbaar voor aidsbestrijding. Dat betekent in Afrika dat wachtlijsten voor aidspatiënten oplopen en klinieken soms geen nieuwe patiënten meer aannemen om te behandelen, aldus Stop Aids Now.

Als minder patiënten toegang hebben tot aidsremmers zullen er meer mensen sterven door aids. Ook vallen meer mensen uit het arbeidsproces dat tot meer armoede zal leiden. Stop Aids Now vreest een nieuwe aidsepidemie.

In Afrika krijgen ongeveer 2,9 miljoen mensen aidsremmers. Bijna 3,8 miljoen hiv-positieve Afrikanen die direct medicatie nodig hebben, komen echter op een wachtlijst terecht. Die wachtlijst dreigt een dodenlijst te worden, waarschuwt Stop Aids Now. ,,Nu bezuinigen doet straks alle investeringen en successen van de laatste jaren teniet”, stelt directeur Louise van Deth. ,,En we waren juist zo goed bezig. Vorig jaar is in Afrika een recordaantal van 825.000 mensen met aidsremmers begonnen.”

De grootste financier van aidsbehandeling, het Global Fund tegen aids, tuberculose en malaria (GFATM) , heeft volgens Stop Aids Now geen cent meer in kas om nieuwe mensen met hiv te laten behandelen. Rijke landen willen minder geld investeren door de kredietcrisis.

Beheer
WP Admin