RundveeAchtergrond

Krappe aanvoer stuit prijsdaling koeien

De tendens van de laatste paar veemarkten in Leeuwarden en Bunnik werd donderdag weer gestopt. De aanvoer van slachtvee in Leeuwarden was dusdanig klein dat er bijna werd gevochten om de ruim 280 koeien. Dit leidde niet tot nieuwe prijsstijgingen, maar wel tot stabilisatie.

De handel was snel gedaan. Zo’n 180 koeien bleven in Nederland, ongeveer 100 verdwenen over de grens naar Duitse slachterijen. Deze willen vaak net iets meer betalen, vanwege het bijzonder hoge prijspeil voor rundvlees in Duitsland.

De handel in slachtkoeien wil dit jaar maar niet op gang komen. Melkveehouders stoten bijzonder weinig vee af. De melkprijzen zijn nog dusdanig goed dat zo veel mogelijk wordt doorgemolken. Bovendien breiden veel veehouders hun melkveestapel uit.

Door de hoge slachtkoeienprijzen blijft er ondertussen weinig marge over voor de runderslachterijen. De verkoopprijs van het vlees gaat moeizaam mee omhoog. De komende weken verloopt de handel waarschijnlijk rustig in verband met de aanbrekende zomerperiode.

Prognose: licht dalende prijzen

Beheer
WP Admin